Er Centrino verdt prisen?

To tester som sammenligner Intels bærbare Centrino-teknologi med en tilsvarende AMD-basert løsning viser at den største forskjellen muligens er prisen.

To tester som sammenligner Intels bærbare Centrino-teknologi med en tilsvarende AMD-basert løsning viser at den største forskjellen muligens er prisen.

Centrino, Intels relativt nye teknologi for bærbare PC-er, skal ifølge selskapet tilby brukerne både bedre ytelse og bedre batterilevetid enn tidligere løsninger.

    Les også:

Både Tom's Hardware Guide og PC Magazine har tatt fatt i denne påstanden og testet to tilnærmet like maskiner fra Fujitsu Siemens, hvor den ene - Lifebook S6120 - er basert på Centrino med en 1,6 GHz Pentium-M-prosessor, mens den andre - Lifebook S2010 - tar i bruk en Athlon XP-M 1700+-prosessor fra AMD og brikkesett fra ATI og ALi. Denne maskinen er trolig kun tilgjengelig i USA og selges under merkenavnet Fujitsu.

De to nettstedene har til sammen testet maskinene med en rekke ulike tester, både for å måle ytelsen og batterilevetiden.

Når det gjelder ytelsen, er Centrino-maskinen en klar vinner. I enkelte tester viser den ytelse som er nesten 40 prosent høyere enn Athlon-maskinen. Det er særlig i minneintensive tester av Centrino-maskinen gjør det best. Men Athlon-maskinen vinner faktisk de rene CPU-aritmetikktestene, riktignok marginalt.

I snitt er Centrino-maskinen mellom 10 og 20 prosent raskere enn Athlon-maskinen.

Også når det gjelder batterilevetiden er forholdet omtrent det samme. Ekstremtallene er henholdsvis 7 og 37 prosent til Centrino-maskinens fordel, men i snitt ligger forskjellen i batteritid på rundt 20 prosent.

Intel har altså greid å lage en maskin med høyere ytelse som bruker mindre strøm. Batteriene i de to maskinene er nøyaktig de samme.

Men dette har en pris. På denne siden hos Tom's Hardware Guide finnes det en tabell som forteller hvor mye AMDs og Intels mobile prosessorer koster. Pentium-M-prosessoren i testen koster 720 dollar, mens AMD-prosessoren koster 97 dollar. Dette får klart betydning for den endelige prisen på de bærbare PC-ene, men ikke fullt så mye som forskjellen i prosessorprisene skulle tilsi.

Ifølge PC Magazine koster testmodellen av Lifebook S2010 1539 dollar, mens testmodellen av Lifebook S6120 koster 1999 dollar, altså en forskjell på 30 prosent. Begge maskinene var da utstyrt med 512 MB minne og 60 GB harddisk.

Spørsmålet man må stille seg er om en ytelsesforbedring på 10 til 20 prosent og en økt batterilevetid på omtrent 20 prosent forsvarer prisforskjellen for to ellers tilsvarende produkter.

Til toppen