Er det en TV? En PC? Et kamera? Nei, det er en telefon!

Nå kommer skjerm-telefonen, der du kan surfe og ringe samtidig ved hjelp av samme telefonapparat. Og snart kommer modellene med innebygd kamera, slik at du kan se hvem som ringer.

Nå kommer skjerm-telefonen, der du kan surfe og ringe samtidig ved hjelp av samme telefonapparat. Og snart kommer modellene med innebygd kamera, slik at du kan se hvem som ringer.

Det er Telenor som i samarbeid med Samsung har utviklet løsningen som fra neste måned skal testes av enkelte av Telenors kunder. Administrerende direktør i Telenor Privat, Turid Grotmoll, har arbeidet med prosjektet som har tatt fram denne telefonmodellen, og sier til digi.no at dette først og fremst er en enkel mulighet for folk å komme på nett på.

Avtalen mellom Telenor og Samsung ble signert på telemessen Telecom 99 i Geneve før helgen, og betyr at telefonen Anyweb blir lansert i Norge som det første landet i verden. Samsung planlegger allerede egne modeller for flere andre land, og allerede diskuteres det mulighet for å lansere telefonen i Sverige som en følge av fusjonen mellom Telenor og Telia.

Produktsjef for Samsungs kommunikasjonsprodukter i Europa, Betty Kim, sier til digi.no at det er Telenor som skal stå for oversettelse av nettleseren og som skal legge rammene for hvilke funksjoner som, som for eksempel startside, de norske kundene skal få tilgang til.

For at brukeren skal bruke Internett og snakke i telefonen samtidig, kreves det ISDN-abonnement og begge kanalene vil være i bruk når begge funksjonene brukes.

Telefonene planlegges å bli utstyrt med en kortleser som skal gjøre det mer interessant å etablere samarbeid med partnere, så som banker, slik at en kan ta betalt for innholdstjenestene på Internett på en lettere måte enn i dag.

Grotmoll sier at avtalen med Samsung er ikke-eksklusiv og derfor har Telenor også innledet et samarbeid med Alcatel om slike telefoner. Alcatel lanserer neste måned "The WebTouch One" i det tyske markedet.

Felles for Internett-telefonene er at de leveres uten mus. Anyweb kan sees på som en tynn klient, med et lite minne for å lagre nettsider (cashe). Samsung har tatt fram sin egen mini-nettleser for telefonen, "Navy", som fyller den lille 8,2 tommers skjermen. Navigeringen på skjermen kan skje ved hjelp av pil-taster, men fordi skjermen er trykkfølsom kan en navigere på nettstedet både med den medfølgende skjermpennen eller med pekefingeren.

Versjonen som Telenor planlegger å lansere i det norske markedet neste år kommer første kvartal, og skal ifølge Grotmoll kunne sees på som så enkel og rimelig at enhver skal kunne få tilgang til Internett.

Telenor har ennå ikke bestemt hvilken pris en skal sette på telefonen, men etter det digi.no erfarer vil den ligge i nivået 3000-3500 kroner, eller 385 til 450 dollar. Til sammenligning ligger Alcatels Internett-telefon i butikken på 555 dollar.

Også andre selskap er nå klare med kombinerte fasttelefoner og Internett-terminal. Panasonic kommer med sin utgave i Europa i februar eller mars neste år, og også Siemens planlegger en versjon.

Til toppen