Er det lurt å utdanne seg til webdesigner nå?

Camilla (23) lurer på om det fortsatt vil være stor etterspørsel etter webdesignere om et år eller to.

Camilla (23) lurer på om det fortsatt vil være stor etterspørsel etter webdesignere om et år eller to.

Camilla spør: Jeg lurer på om det er smart å utdanne seg til webmaster/webdesigner nå. Jeg liker veldig godt å jobbe med data, men vil helst ha en utdannelse fort. Webmaster dekker det meste jeg vil, men flere sier at det ikke er veldig smart, siden markedet snart vil forandre seg og det vil ikke være stor etterspørsel etter dette yrket. Kan du hjelpe meg med å finne ut av dette?

Anne svarer: Jeg har rådført meg med Ane Maria Haug ved Sonans IT-skole (tidligere Aktiv Opplæring), som har førstehånds kunnskap om de spørsmålene du stiller. Hun sier at det også for fremtiden vil være et marked for dyktige webdesignere. Både når det gjelder produksjon og drift av websider, og etterhvert som e-handelsløsninger blir mer vanlig, vil det oppstå et behov for dyktige fagfolk som kan bidra til å gjøre løsningene enkle, oversiktlige og ikke minst brukervennlige.

De fleste som bruker Internett som medium i dag, har klare formeninger om hvordan de forventer at en webside skal se ut og fungere. Dette vil stille større krav til de som utvikler og produserer sidene, og faglig styrke i forbindelse med bruk av redigeringsprogrammer, design, koding, bildebruk og drift vil bli mer etterspurt.

Noen bedrifter vil velge å sette denne tjenesten bort til profesjonelle leverandører, men det vil finnes jobbmuligheter innenfor begge alternativer. Det vil også være et potensiale for denne utdannelsen ved utvikling av Intranettløsninger og innenfor informasjonarbeid i bedriftene.

Når man vurderer å utdanne seg som webdesigner, er det viktig å tenke på hvilken retning innen fagområdet som er mest aktuelt for vedkommende det gjelder. Dette fordi det etterhvert begynner å bli mange kandidater som har grunnutdanning innenfor fagfeltet, og at markedet derfor vil etterspørre spesialisering i større grad enn tidligere.

Det er spesielt to hovedretninger som i utgangspunktet krever den samme grunnutdannelsen; Det er webdesign, hvor du kan spesialisere deg innenfor design- og multimedia, eller dynamisk webutvikling med e-handel.

I utgangspunktet krever disse utdannelsene forskjellig interesse, bakgrunn og kompetansenivå hos studentene, og det er viktig at kompetansegrunnlaget og potensialet hos den enkelte blir kartlagt i forkant, gjerne via en personlig samtale, slik at studenten har mest mulig utbytte av studiet, og dermed også stiller sterkere på jobbmarkedet når de er ferdige.

En utdannelse innen webdesign vil ta ca 1 år, dvs 1/2 år på grunnstudiet og 1/2 år med spesialisering. Det finnes mange gode tilbud på markedet i dag, og pris og innhold kan ofte være ulikt. Du bør dermed gjøre en undersøkelse av hvilke muligheter som finnes i markedet før du velger utdanningssted.
 

 

Har du et spørsmål til Anne Dahl? Spør Anne Panne-jeger


Til toppen