Er dette arvtakeren til Steve Jobs?

Han hylles som geniet bak, og tok ledelsen over Apple da sjefen var syk i 2004.

Apples nestsjef, Tim Cook, tok over ledelsen av selskapet da Steve Jobs var syk i 2004. Nå spekuleres det i om han tar over etter Apple-gründeren.
Apples nestsjef, Tim Cook, tok over ledelsen av selskapet da Steve Jobs var syk i 2004. Nå spekuleres det i om han tar over etter Apple-gründeren.

Han hylles som geniet bak, og tok ledelsen over Apple da sjefen var syk i 2004.

Apple er en av IT-bransjens største suksesser, selv om det ikke alltid har vært tilfelle. Selskapet har reist seg etter å ha vært nede i en dyp bølgedal.

Svært mange tildeler selskapets gründer og toppsjef, Steve Jobs, veldig mye av æren for suksessen. Det kan bli et problem ettersom Steve Jobs tidligere har vært alvorlig syk, og fordi han nå er skremmende tynn i investorenes øyne.

Ingen er uerstattelige, sier et mye brukt ordtak. Apples fanskare og deres investorer er ikke helt overbevist om at det stemmer. Da en falsk rapport om at Steve Jobs ble innlagt for hjerteinfarkt ble kjent på CNN's borgerjournalistiske tjeneste iReport, falt aksjekursen raskt før «nyheten» ble avkreftet.

Selv om det var en falsk nyhet, har den satt fart i spekulasjonene om hvem som kan og bør overta etter Steve Jobs den dagen han går av.

Næringslivsmagasinet Fortune har pekt ut Apple's nestsjef, Tim Cook, som den sannsynlige etterfølgeren.

Cook kom til Apple i 1998 etter å ha tilbrakt 16 år i blant annet Compaq og IBM. Han har fått mye av æren for at Apple har klart å bli tilnærmet like effektiv som Dell i strømlinjeformingen av sine leveranser.

Mens Steve Jobs har vært den kreative motoren i selskapet, har Cook vært den organisatoriske og systematiske mesterhjernen.

Jobs er beryktet for sin aggressive lederstil, men selv om Cooks stil er annerledes er han tilsvarende fryktet. Mens Jobs kan hisse seg kraftig opp, beskrives Cook som en kald og kjølig person som peprer sine ansatte med spørsmål til de ikke lengre kan svare for seg.

Hvorvidt han faktisk er tiltenkt rollen som etterfølger avsløres ikke, men han ble utpekt til nestsjef, han får større opsjonspakker enn alle andre i Apple og han er den eneste fra ledergruppen som får bruke tid på styreverv utenfor selskapet. Det gjør at han er en av styremedlemmene i sportsgiganten Nike.

Andre kandidater som trekkes frem som potensielle etterfølgere er sjefdesigneren Jonathan Ive og lederen for butikkjedene, Ron Johnson; samt selskapets finansdirektør, Peter Oppenheimer. En «outsider» er Mark Papermaster, som leder maskinvaredivisjonen til iPod. Han rapporterer direkte til Jobs uten å måtte gå via Cook.

Dersom Steve Jobs av en eller annen grunn trekker seg fra stillingen som toppsjef vil selskapet miste en frontfigur av de sjeldne, men som selskap fremstår Apple som godt rustet med kvalifiserte ledere, ifølge Fortune.

Les mer om Apples nestsjef, Tim Cook, i Fortunes omfattende artikkel om Jobs mulige etterfølger.

Til toppen