FORBRUKERTEKNOLOGI

Er dette Nokias Android-telefon?

Kan bli lansert trass Microsoft-oppkjøp.

Bilder av Nokia-telefonen Normandie ble lekket ut på nettet tirsdag, og har skapt spekulasjoner om at det Microsoft-kjøpte selskapet kan lansere en billig-telefon med Android-basert operativsystem.
Bilder av Nokia-telefonen Normandie ble lekket ut på nettet tirsdag, og har skapt spekulasjoner om at det Microsoft-kjøpte selskapet kan lansere en billig-telefon med Android-basert operativsystem. Bilde: @evleaks
11. des. 2013 - 08:26

Har Nokia en Android-basert smarttelefon klar for markedet? Lekkasjer av en telefon med kodenavn «Normandy» kan indikere nettopp det.

Helt siden Nokia økset sitt operativsystem Symbian, for å satse for fullt på Microsofts mobil-OS, har det gått rykter om at den fordums giganten har gått svanger med en mobiltelefon basert på Android.

Det var twitterbrukeren @evleaks som først kunne presentere bilder av den nye telefonen i november, som nå sirkulerer på en rekke teknologiblogger verden over.

Velrenomerte The Verge skriver nå at Nokia skal ha laget en egen versjon av Android, skreddersydd for sitt behov. Dette er det samme Amazon har gjort til sine nettbrett. Dette betyr at det er begrenset tilgang til apper, som etter stor sannsynlighet vil bli kurert og distribuert av Nokia selv.

Bildene kan tyde på at Normandie-telefonen er basert på Asha-serien til Nokia. The Verge skriver at det er nettopp dette som er tilfelle. Dette er deres bestselger, og tilhører det lavere prissjiktet av telefoner innrettet mot vekstmarkeder hvor kjøpekraften er begrenset. Men i disse markedene har Nokias Asha-telefoner slitt i konkurransen med Android-baserte telefoner. Som kjent kjører Asha på et eget operativsystem tilpasset billige og enkle smarttelefoner.

Spørsmålet er om Microsoft vil tillate at telefonen ser dagens lys etter at de har kjøpt opp Nokias mobilvirksomhet. Oppkjøpet er enda ikke 100 prosent i boks, men det er ventet at Microsoft vil ta over makten fullt og helt tidlig neste år.

Kilder sier imidlertid til The Verge at det siktes mot en lansering i 2014. Innsiderne som teknologiavisen har snakket med mener imidlertid at det det ikke er planer om å skrinlegge prosjektet, selv om Microsoft har kommet tungt inn på eiersiden.

Om telefonen noen gang ser dagens lys gjenstår å se. At det er en forket versjon av Android, som gir Nokia/Microsoft full kontroll over økosystemet, gjør det imidlertid plausibelt at programvaregiganten kan stille seg bak dette. Tross alt vil det handle om et viktig marked for Nokia: Det nedre segmentet av smarttelefon-markedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.