Er du blitt tvangsoppgradert til Windows 10?

Brukere raser mot Microsoft og hevder utrullingen skjer uten aktivt samtykke.

Er du blitt tvangsoppgradert til Windows 10?

Brukere raser mot Microsoft og hevder utrullingen skjer uten aktivt samtykke.

Har Microsoft tvangsoppdatert Windows 7-maskiner til Windows 10? Altså satt i gang oppdateringen uten kundenes aktive medvirkning eller godkjennelse?

En lang rekke personer hevder hardnakket at det er akkurat det som har skjedd den siste uken.

En diskusjonstråd på nettstedet Reddit har på få dager fått 3000 innlegg. Mange er hissige.

KB3035583 er navnet på den relevante oppdateringspakken. Dette er oppdateringen som pusher oppgradering til Windows 10. Pakken var opprinnelig definert «valgfri», men nylig endret Microsoft dette til «anbefalt».

Endringen er planlagt og ble varslet av Microsoft i et blogginnlegg i fjor høst, hvor vi kan lese:

«Avhengig av dine innstillinger for Windows Update kan denne endringen medføre at oppgraderingsprosessen iverksettes automatisk på din enhet.»

De understreker imidlertid at før dette skjer, så skal brukeren få et tydelig valg om man ønsker å fortsette eller ikke. Og, skriver de, dersom du velger å oppgradere, så har du 31 dager på deg til å rulle tilbake til eldre Windows-versjon, dersom du ikke ble fornøyd.

Skal vi dømme ut ifra erfaringene delt på Reddit, er det slett ikke alle som har opplevd noe valg, snarere at oppdateringen satte i gang uten aktivt samtykke.

Dette gjelder angivelig også kunder med Pro-utgaven av Windows. Flere hevder at også Windows-maskiner innmeldt i domene (typisk for bedriftskunder) er blitt tvangsoppgradert. Eneste versjon som er immun er Enterprise-versjoner av Windows, er det en som skriver.

Senior-skribent Woody Leonhard, som dekker Microsoft for Infoworld, skriver at også hans egen testmaskin med Windows 7 ble offer for tvangsoppdatering uten aktivt samtykke.

Her en kunde av Microsoft, som skriver at han er ansvarlig for drift av rundt 400 Windows 7 Pro-maskiner innmeldt i domene, som lurer på hvorfor én av klientene i nettverket ber om å bli oppgradert til Windows 10. Han måtte inn i WSUS-prosessen å blokkere oppdateringen.

digi.no har forhørt oss med Microsoft Norge, som ikke umiddelbart hadde noe oppklarende svar, men de lovet å sjekke med kolleger ved hovedkvarteret i Redmond, USA. Vi kommer tilbake når svaret foreligger.

Har du selv opplevd at bedriftens maskiner er blitt oppdatert til Windows 10 uten aktivt samtykke? Del gjerne dine erfaringer i debatten.

Til toppen