OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Er du klar for bilder lagret i HEIF-formatet? Kommer for fullt med iOS 11

Mindre bildefiler med samme kvalitet er bare én av fordelene.

Med kodeken HEVC og konteinerformatet HEIF loves det bedre bildekvalitet enn med JPEG når filene er like store. Med samme bildekvalitet skal HEVJ/HEIF-filene ta omtrent halvparten så mye plass som JPEG. Men foreløpig er det begrenset hvor mye støtte det er for formatet. Sammenligningen over viser at det er langt mer forstyrrelser i JPEG-utsnittet over, enn i HEIF-utsnittet.
Med kodeken HEVC og konteinerformatet HEIF loves det bedre bildekvalitet enn med JPEG når filene er like store. Med samme bildekvalitet skal HEVJ/HEIF-filene ta omtrent halvparten så mye plass som JPEG. Men foreløpig er det begrenset hvor mye støtte det er for formatet. Sammenligningen over viser at det er langt mer forstyrrelser i JPEG-utsnittet over, enn i HEIF-utsnittet. Bilde: Nokia. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. sep. 2017 - 11:05

Med nye iOS 11 blir plutselig filformatet HEIF (High Efficiency Image File Format) bli «allemannseie».  Med iOS 11 blir bilder tatt med iPhone 7 og nyere, samt med iPad Pro, lagret i HEIF-formatet i stedet for som JPEG-bilder. I tillegg vil videoer heretter lagres som HEVC (High Efficiency Video Coding), oftere omtalt som H.265.

Apple har skrevet mer om dette på denne siden, inkludert hvordan filformatet kan deles med andre enheter som kanskje ikke har støtte for formatet. MacOS-støtten kommer med High Sierra-utgaven. 

Noe støtte

De færreste hadde nok hørt om HEIF eller .heic, som er etternavnet til filene, før ganske nylig. Men ifølge The Verge støttes formatet allerede av flere fil- og bildetjenester med tilhørende apper, inkludert Dropbox og Google Photo. Den nye utgaven av Microsoft OneDrive-appen for skal ifølge MSPoweruser konvertere HEIF-bildene til JPEG før de lastes opp til skytjenesten.

Når man leser at HEIF-bildefiler tar mindre plass enn tilsvarende JPEG-bildefiler, så stemmer dette i mange tilfeller, men er samtidig ikke hele sannheten. HEIF er et konteinerformat som har lite eller ingenting med komprimeringen av bildedataene å gjøre. Dataene kan kodes med flere ulike komprimeringsmetoder, inkludert JPEG.

Men i mange tilfeller, slik som i iOS, er det nevnte HEVC som benyttes til komprimeringen. Og HEVC er en relativt moderne og effektiv komprimeringsteknikk. Sammenligningen helt øverst i saken kan sees bedre på denne siden.

Flere bilder i hver fil

HEIF har en rekke interessante egenskaper, ved at det er mulig å lagre mer enn bare ett bilde i en HEIF-fil. For eksempel kan man lagre hele bildesamlinger, bildesekvenser eller animasjoner i en slik fil. Det er også mulig å inkludere andre utgaver av det samme bildet, hvor det er brukt elementære bildeoperasjoner, som blant annet beskjæring eller rotasjon. 

HEIF-filene kan også inneholde flere metadataformater, inkludert Exif, XMP og MPEG-7. De kan også andre typer media, som lyd og undertekster, som avspilles synkronisert med bildeinnholdet. 

HEIF er utviklet av Moving Picture Experts Group (MPEG). Det er også en kommende ISO-standard, ISO/IEC 23008-12

JavaScript-kode

Nokia er nok likevel blant dem som har kommet med mest informasjon om HEIF, inkludert JavaScript-kode for å vise HEIF-baserte filer på websider. Dette gjør det mulig å vise HEIF-lagrede bilder selv i gamle nettlesere som Internet Explorer. 

En rekke eksempler på hvordan HEIF og JavaScript-koden er brukt, finnes på denne siden.

Foreløpig er det ingen støtte for HEIF-formatet i Windows 10. Tredjepartsprogramvare med HEIF-støtte skal dog være rett rundt hjørnet.

Støtten for HEVC-videoformatet er for øvrig også begrenset i Windows 10.

Les også: Slik sjekker du hvilke apper som ikke vil fungere etter oppgradering til iOS 11

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.