RESULTATERFINANS

Er IT-aksjene billige nå?

IT-indeksen ved Oslo Børs gikk inn i ett fritt fall torsdag og endte 10 prosent lavere enn onsdag ettermiddag. Det er ikke lenger interessant å diskutere hvorvidt dette er et krakk eller ikke. Nå er spørsmålet om markedet har regnet inn en nedgangskonjunktur som analytikerene enda ikke har sett.

Jørgen Christiansen
8. okt. 1998 - 17:53

Vi har den siste tiden hørt stadig mindre fra aktører som tidligere i sommer og høst skrøt av "store baller" og listet opp "sjarmerende billige" aksjer. Aksjemarkedene internasjonalt og ikke minst i Oslo har bare fortsatt og falle. Investorenes fokus har skiftet fra vekst-case og selskaps-spesifike momenter, til markedspsykologi og makroforhold.

Hva vi ikke har sett spesielt mye til er nedjustering av resultat-estimater i IT-sektoren.

Med et kursfall i IT-sektoren på 50 prosent i løpet av få måneder er det flere aksjer som i dag kan se ut til å være på billigsalg. Forutsetningene for at vi skal se en oppgang i IT-sektoren i nær fremtid er imidlertid flere.

  • Uendrede estimater. Dersom vi etter fremleggelsen av tredje kvartals regnskapstall ikke ser reduserte inntjeningsestimater er det fremdeles mulig å argumentere for "billige aksjer".
  • Tilgjengelig likviditet. Det er vanskelig å se for seg en tilstrømning av privat kapital i dagens marked. Samtidig er det vanskelig å se for seg at utlendingene skulle strømme til. Uten god likviditet og likvide investorer blir det ingen skikkelig oppgang.
  • Tillit til markedet. Enkelte investorer har god grunn til å føle seg lurt, de fleste er skremt, etter den siste tidens børsutvikling. En ny oppgang forutsetter tillit både til informasjon fra selskapene, analyser fra meglerhusene og til andre markedsaktører.
  • Stabilitet internasjonalt. Det er vanskelig å se for seg økende likviditet eller tilstrekkelig tillit uten relativt stabile internasjonale forhold. Positive utsikter internasjonalt er ikke nødvendig, men situasjonene må stabiliseres. Det gjelder både politisk i Asia (Japan) og Øst-Europa, samt i mulig konfliktområder som Balkan og Midt-Østen. Utviklingen i Yugoslavia og mellom Tyrkia / Israel og Syria, er i så måte ikke betryggende.

Det er mildt sagt usikkert om disse forutsetningene kan oppfylles i nær fremtid, hvilket ikke lover godt for IT-aksjer, eller andre aksjer for den sakens skyld.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.