BEDRIFTSTEKNOLOGI

Er Memphis noe spennende?

Microsoft lovet for en stund siden at de skulle ha ferdig en beta-versjon av Memphis, oppfølgeren til Windows 95, i løpet av første halvår i 1997. Det klarte de med et nødskrik.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juli 1997 - 15:41

Nylig ble denne første utgaven som har fått tilnavnet Beta One, sendt ut til 10.000 av Microsofts kunder som er registrert som beta-testere. Testversjonen er ikke spesielt velutstyrt, men inneholder blant annet en utvidelse av Internett-funksjonene til Windows 95. Disse vil gjøre operativsystemet lettere å håndtere.

Representanter for Microsoft sier til ZDNet at oppgraderingen er planlagt utgitt mot slutten av året, men kommer ikke med ytterligere opplysninger om utgivelsesdatoen. De vil heller ikke ut med hva oppgraderingen vil koste. Men fordi den tillagte funksjonaliteten stammer fra OEM serviceutgivelser og Plus-pakken, og som ikke gjør oppgraderingen til et nytt operativsystem, kan ikke ZDNet se noen grunn til å betale mer enn 30 USD for produktet.

Men er Memphis egentlig noe interessant? Mange sier de har mistet interessen for Memphis. En gang var Windows sentrum i datamaskinuniverset, men nå har det plutselig blitt trivielt og kjedelig. Når Memphis en gang rundt nyttår kommer på markedet, vil det sikkert selges millioner av eksemplarer. Men for mange, spesielt de som er på innsiden av dataindustrien, er det mange som ikke lenger bryr seg. Til og med Windows 95, som var en skikkelig oppgradering fra Windows 3.x, har etter to år ennå ikke solgt halvparten av hva Microsoft i sin tid forventet.

Årsaken til dette er at Memphis ikke er "the cutting edge", det vil at det ikke er her den store interessen for tiden ligger. Hos Microsoft, som overalt ellers, er det rundt Internett, Java og Windows NT det spennende skjer. I tillegg tyder alt på at Memphis ikke blir utgitt tidsnok til å komme under juletrærne til folk i år. Tiden før jul har den største betydning når det gjelder salg og dette har vil Memphis gå glipp av.

Likevel har Memphis en del nyheter. Det som utgjør den største og med tydelige forbedringen er integrasjonen av Active Desktop og Microsofts nettleser Internet Explorer 4.0. Operativsystemet bruker Explorer-grensesnittet for å navigere mellom enheter, foldere og applikasjonsgrupper i tillegg til navigasjon på Internett.

Brukerne av Internett vil ha små problemer med denne overgangen, men brukere som ikke kjenner Internett kan risikere å gå seg bort. Det å ikke vite små ting som det at det holder med et enkeltklikk på en HTML-lenke istedenfor dobbeltklikk som man ville gjøre på et ikon, kan få uerfarne brukere til å gå i spinn.

Microsoft har tatt et dristig skritt for å kombinere tv-titting og interaktiv bruk av datamaskin ved å implementere støtte for kringkastingstjenester. Disse vil distribuere informasjon til PC-er med tv-mottakerkort via TCP/IP-pakker innebygget i kringkastingssignalene. Målet er å øke informasjonen rundt tv-programmene ved å legge ytterligere data til et gitt program. Dette kan for eksempel være lengre versjoner av nyhetsartikler som blir lest opp i nyhetssendingene.

Microsoft har beveget seg over til HTML-basert online hjelp og har lagt til et webbasert driveroppgraderings verktøy kalt Windows System Update. Oppgraderingsverktøyet bruker ActiveX-kontroller og en database på Microsofts hjemmeside for å sjekke et systems maskin- og programvare mot en database med drivere. Hvis driverne til en eller flere enheter viser seg å være utdaterte, vil verktøyet presentere en liste over de seneste driverne som kan hentes ned.

Det er også kommet et nyttig verktøy som hjelper til med å diagnosere systemproblemer. Dette kalles System File Checker Utility og holder styr på endringer i systemfiler slik som dynamisk-link biblioteker (DLL) og tilbyr enkle metoder å gjenopprette den originale versjonen.

Microsoft har i tillegg lagt til et par egenskaper som mange vil gjenkjenne fra andre produsenter, men som Microsoft først nå har oppdaget. Den ene er støtte for to samtidige skjermkort og skjermer på en enkel PC. Dette har vært en del av plattformen til Macintosh i hvert fall siden begynnelsen av dette tiåret.

Den andre er en utvidelse av diskdefragmentereren til Windows 95. Denne støtter nå filoptimalisering, noe som er en funksjon hvor filer som ofte blir brukt, flyttes til de stedene på disken som har kortest aksesstider. I praksis kan dette bety at man sparer hundrevis, ja kanskje tusenvis av sekunder hvert år når man starter opp applikasjoner slik som MS Word.

Denne funksjonen har lenge vært å finne i for eksempel Speeddisk i Norton Utilties fra Symantec.

Men er dette gode nok grunner til at man må kjøpe Memphis, eller Windows 98, som produktet trolig vil hete?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.