Er NetCom mindre verdt enn telefonkatalogen?

Et kunderegister et gull verdt i IT-bransjen. Det viser utallige salg av selskap med registrerte kunder. Burde ikke da Telenors telefonkataloger med nær 2 millioner registrerte nordmenn med telefon ha en viss verdi?

Et kunderegister et gull verdt i IT-bransjen. Det viser utallige salg av selskap med registrerte kunder. Burde ikke da Telenors telefonkataloger med nær 2 millioner registrerte nordmenn med telefon ha en viss verdi?

Forretningsmessig viser Telenors telefonkataloger en telefonkatalog-omsetning i og utenfor Norge på 2,4 milliarder av totalomsetningen på 3 milliarder kroner og har et resultat før skatt på nær 0,5 milliarder kroner i 1999, ekskludert salgsinntekter på 700 millioner kroner.

Telia skal børsnotere sine telefonkataloger, og begrunner det med at virksomheten i et marked med mange operatører bør være uavhengig. Om selskapet per omsatte krone er like mye verdt som det spanske teleselskapet Telefonicas allerede børsnoterte telefonkatalogdel, er verdien svimlende 75 milliarder kroner, skriver den svenske avisen Dagens Industri fredag. Telefonicas kataloger var i oktober i fjor verdsatt til 25 milliarder kroner, men har siden da økt verdien med tregangen til 75 milliarder svenske kroner. Omsetning og driftsresultat matcher nesten Telias kataloger, 3 milliarder i omsetning og vel en milliard i resultat.

Hva ville ikke verdien blitt på telefonkatalogen om Telenor valgte å gjøre det samme? Om vi ser på resultatet hvor Telenor ligger på vel halvparten det tilsvarende for Telia, burde jo Telenors kataloger ha en verdi på halvparten av verdien på Telias kataloger, det vil si nær 35 milliarder norske kroner.

Til sammenligning er mobilselskapet NetCom, riktignok etter de siste dagenes børshopp vedsatt til 22 milliarder kroner. Opticom er til sammenligning bare verdsatt til 18 milliarder kroner fredag ettermiddag.

Tanken er besnærende.

Er telefonkatalogen mer verdt enn NetCom?

Eller til og med mer verd enn NetCom og Opticom til sammen?

Eller er dette bare det vi må vente i et opphetet IT-marked? Svaret får vi ikke vite før Hermansen tar katalogene på børs, tidligst til høsten.

Men stemmer sammenligningen med Telefonicas og Telias kataloger, da har hver og en av oss 2 millioner som står opplistet i telefonkatalogen den nette børsverdi av 17.500 kroner.

Til toppen