BEDRIFTSTEKNOLOGI

Er nettbrett IT-sjefens mareritt?

- Får norske bedrifter til å kaldsvette, hevder Steria.

20. juni 2011 - 10:31

- De siste årene har forbrukerteknologien ledet an i utviklingen, også blant profesjonelle brukere. Det skaper et press på bedrifter, som forventes å integrere iPad og et utall andre håndholdte enheter med virksomhetens infrastruktur, sier kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren i Steria til digi.no.

I sin årlige kartlegging av IT-avdelingenes utfordringer viser Steria til prognoser om at minst en halv million nordmenn kan skaffe seg en digital fjøl i løpet av 2011.

- Inntoget av nettbrett «får IT-sjefer over hele landet til å kaldsvette», hevder IT-selskapet.

Bakgrunnen er undersøkelsen blant Norges fem hundre største virksomheter, som Synovate har gjennomført for Steria.

Får ikke nettbrett: kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren i Steria Norge. <i>Bilde: Johnny Syversen</i>
Får ikke nettbrett: kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren i Steria Norge. Bilde: Johnny Syversen

Blant 181 IT-sjefer som deltok svarer 42 prosent at de i stor eller ganske stor grad oppfatter bruk av lese- eller nettbrett som en sikkerhetsrisiko.

- Mister kontroll

- Alt som er nytt blir nok oppfattet som litt skummelt. I store organisasjoner med hundre- og tusentalls ansatte føler IT-avdelingene kanskje at de mister kontrollen når folk løper rundt med disse tingene i hendene.

Selv om utfordringen kan la seg løse gjennom krypteringsløsninger, og rutiner som hindrer lagring av sensitiv informasjon lokalt, advarer Lindgren om at den økte floraen av enheter medfører større risiko for at noe går galt.

- Bruken av håndholdte enheter har økt radikalt. Nå er det ikke lenger bare en enhet, men gjerne både to og tre. Det er alltid noen som mister eller blir frastjålet maskiner, sier han.

Likevel er Lindgren ingen tilhenger av at bedrifter skal nekte ansatte å bruke nettbrett på jobb.

- De bør i hvert fall ikke prøve å motarbeide utviklingen. Se nøye på bruken og let etter løsninger for å klare å integrere dette på sikt, er hans råd.

- Mange oppfatter at nettbrett, enkle i natur som de er, kan være sikrere enn tradisjonelle datamaskiner eller bærbare. Tar de feil?

- Nei, det kan godt hende at det er riktig. Jeg kan bare gjengi at IT-sjefene mener at det er en sikkerhetsrisiko.

Får ikke nettbrett
- Hvilke erfaringer har Steria med bruk av nettbrett blant sine 20.000 ansatte?

- Foreløpig lar vi ikke våre folk bruke nettbrett. Vi er et stort internasjonalt konsern med innkjøpsavtaler som styrer teknologibruken. Det gir enklere administrasjon og brukerstøtte.

Steria har naturligvis ikke kontroll over de ansattes privateide maskiner, men løser ifølge Lindgren dette ved at bedriftsinterne nettløsninger krever teknologi som må oppfylle visse tekniske kriterier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.