Er OOXML uegnet i Norge?

Norsk rapport antyder «ja». Microsoft er uenige.

Er OOXML uegnet i Norge?

Norsk rapport antyder «ja». Microsoft er uenige.

Norske myndigheter har tidligere valgt ODF som standard for utveksling av redigerbare dokumenter. Fra nyttår er ODF versjon 1.1 påkrevet i hele offentlig sektor.

Microsofts dokumentformat OOXML (Office Open XML) er derimot ikke sluppet inn i varmen, det vil si myndighetenes referansekatalog over godkjente standarder. I stedet han man valgt å holde OOXML under såkalt observasjon.

- En fersk rapport antyder at OOXML-standardene fra ECMA og ISO, som nye versjoner av Microsofts kontorpakke Office baserer seg på, ikke tilfredstiller kravene til bruk i offentlig sektor.

Det skriver IT-direktoratet (Difi) i en pressemelding tirsdag.

Nevnte rapport er utarbeidet av Hypatia AS på oppdrag fra Difi i forbindelse med standardisering av dokumentformater i offentlig sektor.

- Ikke egnet

Ifølge Difi hevder rapporten at OOXML ikke er egnet for informasjon fra offentlige myndigheter til publikum, ei heller internt i offentlig forvaltning. Dette grunngis med konkurranseforhold og (manglende) utbredelse av standarden, samt stor og kompleks dokumentasjon.

- Motstridende

Microsoft tolker rapporten annerledes. (Les den selv her, PDF)

- Det er visse ting i rapporten som er motstridende. Enkelte steder i rapporten sier de at OOXML er egnet, andre plasser sier de at OOXML ikke er egnet, sier Shahzad Rana, Microsofts representant i standardiseringsarbeidet med OOXML, til digi.no.

Microsoft-representanten er skeptisk både til bestillingen av rapporten, og selskapet som har laget avhandlingen.

IT-gründer Shahzad Rana er betalt av Microsoft for å være OOXML-evangelist.
IT-gründer Shahzad Rana er betalt av Microsoft for å være OOXML-evangelist.

- Hypatia-rapporten er den fjerde rapporten som vurderer OOXML i en eller annen forstand. Jeg vet det er blitt bestilt ennå en ny rapport om OOXML. Jeg forstår ikke hva Difi ønsker å avklare med alle disse rapportene. Jeg skulle ønske de var tydeligere på hvilke svar de søker.

- For øvrig er det Erlend Øverby som står bak Hypatia. Øverby har vært aktiv i prosessen rundt OOXML, og er en av de som signerte et brev til ISO og Fornyingsdepartementet om at OOXML var en elendig standard som ikke burde bli ISO-sertifisert. At Hypatias rapport antyder at OOXML ikke er egnet bør derfor ikke være noen overraskelse for Difi, sier Rana.

Ønsker debatt

Likevel etterlyser han en konstruktiv diskusjon om innholdet i rapporten. Det gjør også Difi. IT-direktoratet har ikke konkludert, men vil bruke rapporten i det videre arbeidet.

- Vi ønsker innspill og debatt om vurderingene i rapporten for å få et best mulig grunnlag for det videre arbeidet med standarder på området, sier Difi-leder Hans Christian Holte i en pressemelding.

Difi-leder Hans Christian Holte ønsker innspill og debatt om det videre arbeidet med offentlige IT-standarder.
Difi-leder Hans Christian Holte ønsker innspill og debatt om det videre arbeidet med offentlige IT-standarder. Bilde: Marius Jørgenrud

Fullt innsyn i ny portal

For å legge til rette for debatten lanserer Difi i dag standardiseringsportalen. Det et nytt nettsted som skal informere og veilede om IT-standarder i det offentlige. Her skal det både gis fullt innsyn i prosessene og mulighet til å påvirke selve standardiseringsarbeidet, lover Difi.

- Rart forhold til standarder

Ifølge Rana er det et paradoks at så mange er opptatt av standarder, men at ingen ønsker å delta i arbeidet med å videreutvikle dem.

- Ingen er interessert i å sitte rundt bordet og delta i beslutningene om hvordan fremtidens ODF skal bli. Det ble opprettet en arbeidskomite i ISO kalt SC34 (WG6). Her meldte ingen fra Norge seg. Synd når vi ser hvordan Norge forholder seg til ODF.

- Jeg synes Norge har et rart forhold til standarder. På den ene siden legger vi tilsynelatende mye i det. Men på den andre siden er vi ikke så opptatt av hvordan standardene skal ivaretas, sier han.

Microsoft setter sin lit til ny IT-minister

Den forrige fornyingsministeren holdt fanen høyt for åpen kildekode og åpne standarder og innførte en preferansepolitikk for fri programvare. Det har hun fått mye skryt for, men ikke av Microsoft.

- Jeg synes det er trist at standarder skal brukes som en preferanse for en forretningsmodell fremfor en annen, sier Rana.

Nå øyner han nytt håp med Rigmor Aasrud (Ap) som IT-minister og statsråd i fornyingsdepartementet.

- Hvor sannsynlig er det at OOXML kommer inn i varmen i offentlig virksomhet i Norge?

- Rent politisk tror jeg absolutt det nå er håp om en balanse mellom de ulike standardene. Det gjelder for alle formatene i referansekatalogen, både multimediestandardene, dokumentformat og andre nye ting som vil komme inn etter hvert. Vi har bare så vidt startet arbeidet som handler om standarder og bruk av standarder i det offentlige, sier Shahzad Rana.

    Les også:

Til toppen