TELEKOM

Er redd for at slukkingen av 2G-nettet blir ny Dab-fadese

I 2025 stenger Norge 2G-nettet. Naf er redd for at det vil gå utover trafikksikkerheten til norske bilister.

Den største konsekvensen for bileiere når 2G-nettet slukkes, er at den livsviktige funksjonen eCall vil slutte å virke, mener Naf.
Den største konsekvensen for bileiere når 2G-nettet slukkes, er at den livsviktige funksjonen eCall vil slutte å virke, mener Naf. Foto: Naf
12. mai 2024 - 18:41

Bilistenes interesseorganisasjon advarer mot at slukkingen av 2G-nettet blir en reprise av FM-slukkingen. De mener telenettet er en svært viktig del av flere samfunnskritiske funksjoner.

Spesielt er de bekymret for at eCall vil slutte å virke.  

– Denne funksjonen er livreddende fordi den varsler nødsentralene om du krasjer og ikke er ved bevissthet. Opp til 400.000 biler kan miste denne funksjonen når 2G-nettet slukkes i 2025. Det er dramatisk, sier Nils Sødal i Naf i en pressemelding.

Kommunikasjonsrådgiveren minner om overgangen til Dab i Norge. 

Da forsvant FM-nettet i store deler av landet. Flere fikk ikke lenger trafikkmeldinger og annen viktig informasjon i bilen.

Må puste med magen

I tillegg var det problemer med Dab-dekningen flere steder.

– Nå er det samme i ferd med å skje ved at teleselskapene skal stenge den tidlige teknologien for mobiltelefoni og nett, sier Sødal.

Naf ber norske teleselskaper og staten om å puste med magen.

De mener trafikksikkerheten til norske bilister må gå foran.

Nå ber de Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) om å vurdere konsekvensene av slukkingen.  

– Dette går utover både sikkerhetsfunksjoner og kan påvirke annen funksjonalitet i alle biler som har 2G-sender installert. Det kan være så mange som 400.000 biler, fortsetter Naf-rådgiveren.

Å ettermontere 4G-Ecall i alle biler, vil bli ekstremt mye dyrere enn å forlenge levetiden på 2G-nettene, viser en analyse som ble lagt fram for EU-kommisjonen i desember, skrev Digi da.

PST, FBI og en rekke andre internasjonale aktører tok denne måneden ned et ruternettverk som ble benyttet av en kjent russisk hackergruppe.
Les også

PST varslet norske ruter-eiere om sikkerhetshull

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.