BEDRIFTSTEKNOLOGI

Er snart klare for pluginfri Chrome

Både TV 2 og Buypass er godt i gang med alternative løsninger.

Nettsteder som i dag benytter NPAPI-baserte nettleserplugins for å presentere innhold i blant annet Chrome, må snart finne andre løsninger dersom innholdet fortsatt skal være tilgjengelig for Chrome-brukerne.
Nettsteder som i dag benytter NPAPI-baserte nettleserplugins for å presentere innhold i blant annet Chrome, må snart finne andre løsninger dersom innholdet fortsatt skal være tilgjengelig for Chrome-brukerne. Bilde: digi.no
28. nov. 2014 - 07:58

Som digi.no skrev tidligere denne uken, kommer Google i økende grad til å deaktivere støtten for tradisjonelle nettleser-plugins i Chrome i månedene framover. I september 2015 vil det være helt slutt. Dette får konsekvenser for en rekke aktører som leverer innhold og tjenester som avhenger av slike plugins, inkludert Java, Silverlight og QuickTime. Men Googles planer har vært kjent i mer enn et år, så tjenestene har allerede hatt god tid til å forberede seg.

BankID er nok vært den tjenesten som i størst grad har bidratt til at vanlige pc-brukere har Java installert på maskinen. I høst kom BankID 2.0, som ikke krever noen form for pluginstøtte i nettleseren. Langt fra alle BankID-brukerstedene har tatt i bruk den nye løsningen ennå, men alle har planer om å gjøre dette innen relativt kort tid.

Les også: Java-fri BankID lansert

Smartkort

Norsk Tipping, ID-porten for innlogging på blant annet Altinn og flere andre tjenester støtter innlogging med kortleser og smartkort fra blant annet Buypass. Denne løsningen avhenger også av en Java-plugin i nettleseren. Men Buypass er forberedt på at plugin-støtten vil forsvinne fra i alle fall Chrome.

– Buypass har høy fokus på å etablere en løsning for Java-uavhengig bruk av smartkort. Løsningen skal være på plass før Google Chrome og andre browser-leverandører stenger for Java. Løsningen skal være tilgjengelig for våre brukere og brukersteder i løpet av 1. kvartal 2015, skriver John Arild Amdahl Johansen, sikkerhets- og kvalitetssjef i Buypass, i en e-post til digi.no.

Han har foreløpig ikke mer informasjon å komme med om hvordan dette vil fungere.

Smartkort som dette skal også i framtiden kunne brukes i forbindelse med autentisering på nettjenester, også med Google Chrome.
Smartkort som dette skal også i framtiden kunne brukes i forbindelse med autentisering på nettjenester, også med Google Chrome. Bilde: Harald Brombach

TV 2 Sumo

TV 2 Sumo har vært en av referansekundene for Microsofts Silverlight-teknologi. Men den kommende deaktiveringen av Silverlight i Chrome, vil utgjøre starten på en ny epoke for tjenesten.

– Denne manglende støtten fremover er vi fullt klare over, og gitt utbredelsen til nettleseren [Chrome, journ. anm.], har det resultert i fremskyndelse av våre opprinnelige planer om å gå over til plugin-fri videoavspilling via HTML5, skriver Kristian Bruarøy, leder for TV 2 Sumo, i en e-post til digi.no.

– Dette gjelder avspillere for både TV 2 Sumo og på tv2.no. Vi er allerede langt i utviklingen for å få med sentrale funksjoner en videoavspiller trenger i dag, som blant annet måleverktøyer og reklameløsning. En slik avspiller forventer vi å ha klar over nyttår. Et sentralt arbeid fremover er også å få på plass tilstrekkelige sikkerhetskrav rundt avspilling som våre innholdsleverandører stiller. Vi starter med støtte for Google Chrome, og vil fremover lansere i flere steg og for flere nettlesere, forteller Bruarøy.

Netflix

Netflix har lenge vært på vei bort fra bruk av tradisjonelle nettleserplugins. Riktignok benyttes fortsatt Silverlight i mange tilfeller, men Netflix har sammen med Google og Microsoft utarbeidet et sett med spesifikasjoner for pluginsfrie løsninger som kan bli standardisert av W3C. Disse støttes nå av blant annet Chrome, og det er ifølge Gigaom ingenting som tyder på at Netflix ikke vil fungere i Chrome også etter at pluginstøtten skrus av.

Netflix benytter dog DRM-løsningen Widevine. Denne er tilgjengelig som plugin for de fleste nettlesere, men er også innebygd i Chrome. Der kalles den for Widevine CDM (Content Decryption Module).

Administrasjon av denne modulen kan i Chrome gjøres på denne siden: chrome://components.

HBO Nordic

Også HBO Nordic benytter Widevine, i kombinasjon med Flash Player. I utgangspunktet burde dette være uproblematisk, siden begge deler er integrert med Chrome via andre grensesnitt enn det gamle NPAPI-grensesnittet som skal fjernes. Men det kan virke som at løsningen til HBO Nordic i dag avhenger av Widewine-pluginen, selv om modulen er innebygd i nettleseren. Det er nemlig slik at HBO Nordic ikke fungerer i 64-bitutgaven av Chrome, som leveres med modulen, men som ikke støtter pluginen – som er 32-bits.

HBO Nordic har så langt ikke svart på vår henvendelse om denne problemstillingen.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.