RESULTATERFINANS

Ergogroup og EDB slår seg sammen

Kommende toppsjef Terje Mjøs i Norges største IT-selskap varsler kutt i staben.

Påtroppende konsernsjef Terje Mjøs får ansvaret for nærmere 10.000 arbeidsplasser.
Påtroppende konsernsjef Terje Mjøs får ansvaret for nærmere 10.000 arbeidsplasser. Bilde: TrondHeggelund.no
7. juni 2010 - 09:44

Det skjedde veldig raskt, slik en ikke-oppgitt kilde sa til Finansavisen sist mandag, da det ble bekreftet at EDB Business Partner og Ergogroup snakket om å slå seg sammen.

Sammenslåingen er i morges offisielt kunngjort av begge selskapene i en felles pressemelding.

Det sammenslåtte selskapet har fått det midlertidige navnet EDB Ergogroup ASA. Påtroppende konsernsjef er Terje Mjøs, som i dag er administrerende direktør i Ergogroup. Som kjent har EDB ikke greid å finne en permanent etterfølger etter Endre Rangnes som meldte sin avgang rett etter nyttår. Styreformann Arve Johansen i EDB får vervet som styreformann i det sammenslåtte selskapet.

Påtroppende konsernsjef Terje Mjøs får ansvaret for nærmere 10.000 arbeidsplasser. <i>Bilde: TrondHeggelund.no</i>
Påtroppende konsernsjef Terje Mjøs får ansvaret for nærmere 10.000 arbeidsplasser. Bilde: TrondHeggelund.no

EDB Ergogroup blir Norges største IT-selskap, med rundt 10 000 ansatte fordelt på 135 kontorer i 16 land. Den samlede årsomsetningen til EDB og Ergogroup i 2009 var 12,7 milliarder kroner, og det kombinerte driftsresultatet (EBITDA) var 1,8 milliarder kroner.

Selskapet blir også Nordens nest største leverandør av IT-tjenester. Virksomheten i Norden og Vest-Europa vil støttes av avdelinger i Ukraina og India.

I dag eier Telenor 51 prosent av EDB, mens Posten Norge eier 100 prosent av Ergogroup. Umiddelbart etter sammenslåingen vil Posten eie 47 prosent av EDB Ergogroup. Telenor vil ha 27 prosent av aksjene, mens de resterende 26 prosent fordeles til EDBs øvrige aksjonærer.

Sammenslåingsavtalen innebærer at EDB Ergogroup skal gjennomføre en emisjon på inntil 1,0 milliarder kroner. Emisjonens endelige struktur og størrelse skal vedtas av styret. Telenor vil delta i emisjonen for å opprettholde sin pro rata eierandel i det sammenslåtte selskapet. Posten har derimot forpliktet seg til å redusere sitt eierskap til maksimum 40 prosent innen to år etter at sammenslåingen er fullført.

Formelt sett skal sammenslåingen vedtas av de to selskapenes generalforsamlinger. Etter planen skal disse avholdes i begynnelsen av juli. Alle nødvendige transaksjoner skal være gjennomført i løpet av fjerde kvartal i år. Det sammenslåtte selskapet skal noteres på Oslo Børs.

I pressemeldingen understrekes det at det vil være nødvendig med «personalreduksjoner i overlappende funksjoner».

Integrasjonsplanleggingen skal organiseres gjennom et eget kontor, «Integration Management Office», ledet av Ole Urdahl fra EDB og Jakob van der Hagen fra Ergogroup.

– På et egnet tidspunkt vil representanter for de ansatte involveres i planleggingen på alle relevante områder. En 100-dagers-plan vil sikre at integrasjonsplanen gjennomføres i henhold til en klar strategisk retning. Nøkkelprinsipper i prosessen vil være åpenhet, framdrift, involvering og dialog, heter det.

Ansatte i EDB og Ergogroup vil ha like jobbmuligheter i det sammenslåtte selskapet.

Beregninger rundt den forventede synergieffekten av å slå EDB sammen med Ergogroup anslår gevinsten til mellom 250 millioner kroner og 350 millioner i året.

Disse er «relatert til en samlet kostnadsbase, produktportefølje, kompetansemiljøer og komplementær kundeportefølje i de to selskapene». Det presiseres at gevinstene vil først og fremst hentes ut på kostnadssiden, og vil tas ut innen IT-drift, gjennom serverkonsolideringer og lavere kostnader til programvarelisenser.

Det vil ta inntil atten måneder å ta ut synergiene, og det forventes at det vil koste et beløp tilsvarende ett års synergigevinst, heter det.

Selskapene forklarer at motivet for sammenslåingen er å møte den økende konkurransen fra internasjonale selskaper på det nordiske markedet. I stedet for å fortsette å konkurrere mot hverandre i Norge, gjør EDB og Ergogroup felles front med kompetanse, produkter og tjenester fra et sammenslått selskap med bedre kostnadseffektivitet og større finansiell styrke. Hjemmemarkedet defineres som Norden, med størst slagkraft innen «bank og finans, kommuner og statlig sektor, helse, olje og gass, samt prosessindustri og produksjon».

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.