RESULTATERFINANS

Ergogroup solgte mindre men tjente mer

Driftsmarginen er bedre enn i fjor, men det viktigste segmentet går dårligere.

28. mai 2010 - 11:33

Regnskapet til Ergogroup for første kvartal viser en omsetningssvikt sammenliknet med samme kvartal, på 7 prosent til 1 282 millioner kroner.

De harde tiltakene for å omstrukturere og effektivisere selskapet gjenspeiles i store kostnadsreduksjoner. Driftskostnadene faller med 12 prosent, mens lønnsutgiftene er 16 prosent lavere enn for et år siden.

Dermed øker driftsresultatet før avskrivning og amortisering (EBITDA) med 67 prosent, til 207 millioner kroner. Driftsresultatet etter avskrivning og amortisering (EBIT) er nesten tredoblet, fra 49 millioner kroner til 144 millioner, mens resultatet før skatt er mer enn femdoblet, fra 26 millioner kroner til 133 millioner kroner.

Administrerende direktør Terje Mjøs sier seg fornøyd med at inntjeningen er forbedret. Han beskriver situasjonen i IT-markedet som «fremdeles utfordrende».

– Et positivt signal er også at nedgangen i omsetningen er mindre enn det vi har sett i foregående kvartal, sier Mjøs.

Problemet til Ergogroup er at forbedringene gjelder kun det minste av selskapets to segmenter.

Det går bra innen «Løsninger og applikasjonstjenester», der omsetningen minket med bare 1 prosent til 557 millioner kroner, mens driftsresultatet (EBITA) økte med 8 prosent til 52 millioner kroner.

Innen det større segmentet «Drift og infrastrukturtjenester» falt omsetningen med 10 prosent til 810 millioner kroner, mens driftsresultatet ble svekket med 30 prosent til 16 millioner kroner. Her ble altså driftsmarginen faktisk svekket, fra 3 prosent til 2 prosent.

Ergogroup forklarer at omsetningsnedgangen innen Drift og infrastruktur i hovedsak skyldes kontraktsfestede prisreduksjoner og lavere aktivitet hos kundene. Her skal effektiviseringsprogrammet videreføres, heter det. Selskapet trøster seg med en del gode kontrakter, blant annet med DnB Nor der Ergogroup drifter den desentrale IT-plattformen til Vital Forsikring. Denne avtalen er femårig og er verdt 330 millioner kroner.

Oversikten over hvordan Ergogroups omsetning og virksomhet fordeler seg på henholdsvis Norge og de øvrige nordiske landene, det vil si Sverige, Danmark og Finland, viser at omsetningssvikten er prosentvis den samme i begge de geografiske områdene.

Ergogroup har 2 479 ansatte i Norge: Her falt omsetningen med 7 prosent til 946 millioner kroner, mens driftsresultat før amortisering (EBITA) falt med 8 prosent til 48 millioner kroner. I «Norden», altså Sverige, Danmark og Finland, har Ergogroup 1 242 ansatte: Her falt omsetningen med 7 prosent til 340 millioner kroner, mens driftsresultat før amortisering økte med 9 prosent til 20 millioner kroner.

Med andre ord: Mens marginene svekkes i Norge, bedres de i Sverige, som har mesteparten av Ergogroups virksomhet utenfor Norge.

Om utsiktene framover sier Ergogroup at en virkelig konjunkturoppgang ventes først i 2011, men at «gjennomførte tiltak i Ergogroup og begynnende markedsoptimisme gjør at 2. halvår forventes å ligge noe over de resultatene vi oppnådde den samme periode i 2009».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.