JUSS OG SAMFUNN

Ergogroups valgsystem sviktet

Jobbet i hele natt med telleproblemer i mange kommuner.

13. sep. 2011 - 09:55

Ergogroup har i nær 25 år levert valgløsninger. En svikt i systemet som skanner inn stemmer førte i går kveld til store forsinkelser ved opptellingen i mange kommuner.

- I grove trekk oppsto det en feil i programvaren som hånderer tellingen i noen kommuner, sier informasjonssjef i EDB Ergogroup, Torgeir Kristiansen til digi.no.

Østlandets Blad var først ute med å melde om datafeilen, som blant annet gikk ut over fintellingen i Ski og Ås kommune.

Kommunal- og regionaldepartementet understreker overfor NTB at alle avgitte stemmer vil bli talt opp riktig, og at det kun er snakk om forsinkelser.

Nøyaktig hvor mange kommuner som ble rammet kan ikke Ergogroup si med sikkerhet ennå.

De leverer maskinell opptelling til 175 kommuner, men i majoriteten av disse har tellingen gått som den skal, får digi.no opplyst. Selskapet leverer faktisk valgløsninger til alle landets fylkeskommuner i en eller annen form, unntatt i Oslo.

- Det er litt varierende hvordan feilen har slått ut i ulike kommuner. Noen steder ble opptellingen forsinket i en time, andre steder i fem timer, sier Kristiansen.

Ifølge ham er det ingen stor prosess å utbedre programvarefeilen. Rettingen tok likevel tid fordi utbedringen måtte gjøres fra sted til sted. - Dette må kvalitetssikres lokalt, sier informasjonssjefen.

Beklager sterkt

- Hos noen av kommunene har det oppstått feil knyttet til dubletter, altså kopier av stemmesedler. Vi måtte stoppe opp prosessen med å telle opp underveis. Våre ansatte har jobbet det remmer og tøy holder i natt.

- Vi setter vår ære inn på å bidra slik at valget blir gjennomført på en god og trygg måte. Da er det beklagelig at slike feil oppstår. Det beklager vi veldig sterkt, sier Torgeir Kristiansen til digi.no.

Det er for tidlig å gå inn på årsaken til programvarefeilen, legger han til. IT-selskapet lover nå å foreta en grundig evaluering av alle leveransene de har gjort i tilknytning til årets kommune- og fylkestingvalg.

- Det går på alt fra produksjon av stemmesedler til skannere og datasystemer som håndterer opptelling. Vi skal også gå inn på feilen som førte til problemene. Dette er selvfølgelig noe vi skal utbedre og kvalitetssikre i forhold til leveranser ved senere valg.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.