RESULTATERFINANS

Eric Schmidt ferdig i Apple

Google-sjefen trekker seg etter granskning om ulovlig dobbeltrolle.

Googles styreleder og konsernsjef Eric Schmidt har siden august 2006 også hatt posisjon som styremedlem i Apple.

På denne tiden har selskapene i økende grad blitt konkurrenter, ikke minst som leverandører av hvert sitt mobile operativsystem og hver sin nettleser.

Senest i mai mente Schmidt at dette var uproblematisk, men mandag denne uken innså Google-sjefen at dobbeltrollen ikke kunne fortsette.

Det ble simpelthen umulig for ham etter at Google i juli avslørte at de nå skal utvikle operativsystemet Chrome OS.

Han får gode skussmål fra Steve Jobs, som i en uttalelse på selskapets nettsider sier at de er enige om å avslutte samarbeidet.

- Google med Android og nå Chrome OS beveger seg inn på flere av Apples kjerneområder og dermed ville Erics effektivitet blitt betydelig svekket. Han ville vært nødt til å avstå fra enda flere møter grunnet interessekonflikter, sier Apple-sjefen.

De tette båndene mellom selskapenes styrer har de siste månedene vært under granskning av USAs konkurransemyndigheter (Federal Trade Commission, FTC).

Da etterforskningen ble kjent sa Schmidt at han alltid gikk på gangen hvis det dukket opp styresaker av konkurransemessig karakter.

Heller ikke styrekollega Arthur Levinson, som også er engasjert i begge selskapenes styrer, utgjorde noe problem, mente Schmidt under et aksjonærmøte for drøyt to måneder siden.

Apple sier imidlertid ingenting om Levinsons rolle i denne ukes kunngjøring.

Det er ifølge amerikanske antitrust-regler ikke tillatt at samme person sitter i to ulike forretningsstyrer dersom det hemmer konkurransen mellom selskapene.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.