Ericsson bekrefter forpliktelse overfor Symbian

Ericssons pressemelding om fortsatt forpliktelse overfor Symbian var ikke nok til å redde aksjekursen til EPOCs opphav Psion. Den raste 21 prosent ned på London-børsen.

Ericssons pressemelding om fortsatt forpliktelse overfor Symbian var ikke nok til å redde aksjekursen til EPOCs opphav Psion. Den raste 21 prosent ned på London-børsen.

Markedet tolker tydeligvis avtalen mellom Ericsson og Symbian som en trussel mot Symbian-samarbeidet der Psion er hovedaksjonær med 28 prosent, mens Nokia, Ericsson og Motorola har 21 prosent hver. Nyheten om avtalen ga Ericsson et løft på ni prosent, mens Nokia falt nesten 5 prosent.

Les mer om avtalen mellom Microsoft og Ericsson:


Ericsson presiserte i en egen pressemelding etter kunngjøringen om avtalen med Microsoft, at selskapet står ved sine forpliktelser overfor Symbian og EPOC-plattformen. Markedsansvarlig Jan Ahrenbring i Ericsson Mobile Communications sier avtalen ikke vil få noen innvirkning på engasjementet i Symbian eller på Ericssons EPOC-prosjekter. Han uttaler at "EPOC er et robust og skalerbart operativsystem, og det er takket være dets skalerbarhet at vi kan inkorporere andre applikasjoner i våre apparater." Ericsson betrakter EPOC som en åpen standard.

Hvordan Ahrenbrings uttalelse skal tolkes, er noe usikkert. Hva slags "andre applikasjoner" siktes det til? Er Microsofts nye "mikronettleser" Mobile Explorer en kandidat? Det hadde vært sensasjonelt. Hittil har Microsoft bare utviklet programvare for ett operativsystemet som det ikke kontrollerer selv, nemlig Apples MacOS.

Ellers presiserer Ericsson at det vil ha aksjemajoriteten i det nye selskapet som skal opprettes sammen med Microsoft, og at selskapet skal ha sete i Stockholm. Avtalen innebærer at "Microsoft og Ericsson vil implementere fullt ut nåværende versjoner av WAP, Bluetooth og UPnP ["universal plug and play"] og samarbeide med andre partnere for å utvikle disse. Ericsson og Microsoft vil også fremme konvergensen av WAP og Internett-standarder til XML, noe som vil være gunstig for nettoperatører og kunder."

Hensikten med det nye selskapet er å "utvikle nye løsninger som sømløst forbinder intern e-post med offentlige trådløse e-post-tjenester, basert på Microsoft Exchange Server og Ericsson-produkter for trådløs infrastruktur. Selskapet vil også bruke Microsofts meldingsplattform til å optimalisere klient-programvare, aksessteknologi og applikasjoner."

Hvilke Ericsson-apparater skal bruke Mobile Explorer? I den generelle beskrivelsen av Mobile Explorer heter det at den egner seg til "feature phones and smart phones". Men eksplisitt sier Ericssons pressemelding bare at den vil bli brukt i "feature phones on applicable Ericsson phones". Hva som ligger i slike formuleringer er ikke umiddelbart klart.

Microsoft og Ericsson holder en felles pressekonferanse i Stockholm kl 14 torsdag 9. desember. digi.no rapporterer derfra.

Les mer om Microsofts utstrakte investeringer:


Til toppen