Ericsson beskyldt for korrupsjon

Det svenske telekomselskapet Ericsson skal ha betalt bestikkelser og provisjoner i millionklassen til en minister i Oman og et parlamentsmedlem i Algerie, ifølge svenske medier.

Sveriges Radio melder at Ericsson satte 12 millioner svenske kroner inn på en konto i Sveits som offisielt tilhørte en handelsagent, etter at de halte i land en kontrakt verd 300 millioner kroner. Men i praksis var det Omans post- og telekommunikasjonsminister som disponerte kontoen, viser undersøkelser som nyhetsredaksjonen Ekot har foretatt.

- Å betale fra selskapet via en agent til en minister, det er jo i denne saken sannsynligvis en bestikkelse, sier Örjan Berner fra antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International til Ekot.

Ericsson ville onsdag ikke svare på spørsmål om handelsagenter eller bestikkelser, men henviste til selskapets forretningsetiske regelverk.

Ekot-redaksjonen sitter også på opplysninger om at et parlamentsmedlem i Algerie skal ha fått 20 millioner kroner i provisjon av Ericsson mellom 1997 og 2002, da han både satt i parlamentet og var selskapets handelsagent.

Ifølge Berner fra Transparency International er slike ordninger ytterst tvilsomme. (©NTB)

Til toppen