BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ericsson favoritt til ny milliardordre

Telia gikk overraskende av med seieren i kampen om mobillisens i Sao Paulo i Brasil. Nå forhandler selskapet med underleverandører om leveranser av teleustyr til en samlet verdi av fire milliarder kroner. Og storfavoritt til gigantordren er selvfølgelig Ericsson.

Øystein Kvistad
13. aug. 1997 - 16:50

Det var fredag konsortiet ledet av Telia Overseas gikk av med seieren i budrunden om lisensen til å drive et mobiltelefonnett i den brasilianske delstaten Sao Paulos innland. Telia-konsortiet fikk tilslaget med et bud på 9,35 milliarder kroner (NOK), like foran nesa på forhåndsfavoritten Avantel, ledet av amerikanske Air Touch, som bød nesten 8,8 milliarder kroner.

På forhånd var det regnet med at vinneren måtte betale omlag ti milliarder kroner for lisensen, selv om den brasilianske regjeringens minstekrav var på "bare" fire milliarder kroner. Med start i delstaten Bahia skal privat mobiltelefoni etter planen begynne å fungere i Brasil allerede i desember.

Den attraktive mobillisensen gjelder for et område med drøye 20 millioner innbyggere. Foruten Telia Overseas (49 prosent) består det seirende konsortiet av brasilianske Primav (39 prosent) og Eriline (12 prosent) - sistnevnte en knoppskytingsbedrift som indirekte er resultatet av Ericssons Brasil-satsing Ericsson Telecommunicacoes .

Kontrakten ventes å resultere i enda et gigantoppdrag for suksessbedriften Ericsson fordi Telia-konsortiet høyst sannsynlig vil satse videre på det samme systemet som andre operatører i Brasil har foretrukket: Ericsson D-AMPS 136. Om Ericsson drar i land utstyrsleveransen er det snakk om en ordre i størrelsesorden fire milliarder kroner, hvorav de første tre blir å skuffe inn iløpet av de nærmeste 12 månedene.

Konsesjonsvilkårene for mobilnettlisensen krever nemlig en utbyggingstakt som tilsier en mobildekning innen ett år som dekker 11 geografiske steder med omlag 200.000 innbyggere hver. Dette er en investering som ifølge Dagens Industri krever en investering på omlag tre milliarder kroner.

Ved siden av Ericsson kjemper Philips' nye partner, Lucent, og Motorola, NEC og Nortel om gigakontrakten. Det er ingen hemmelighet dog, at markedet betrakter Ericsson som den klare favoritten.

Den store svenske vinneren nå i august er imidlertid Telia, som i tillegg til seieren i Brasil, nå også ligger an til et skikkelig gjennombrudd på det sør-amerikanske markedet gjennom selskapet Telia Swedtel Incorporated. Etter det Dagens Industri erfarer inngår det Florida-baserte selskapet en avtale med en operatør i Colombia om å utføre konsulenttjenester for drøye 60 millioner kroner iløpet av august. I tillegg er det inngått strategiske avtaler med aktører i Mexico, Curacao i de nederlandske Antiller, St. Martin og den vest-indiske øya Aruba.

For å få en global dimensjon over sin virksomhet er Telia med i Unisource som igjen er deleier i WorldPartners der Telia har et nært samarbeid med AT&T. Utenfor Europa virker Telia gjennom datterselskapet Telia Overseas - et selskap hvis hovedvirksomhet er å investere i og utvikle operatørsatsinger i vekstområder - hovedsaklig på mobiltelefoniområdet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.