Ericsson foreløpig frikjent for korrupsjon

Svenske Økokrim, Ekobrottsmyndigheten (EBM), har ikke funnet bevis for korrupsjonsanklagene mot Ericsson.

Svenske Økokrim, Ekobrottsmyndigheten (EBM), har ikke funnet bevis for korrupsjonsanklagene mot Ericsson.

Det er den svenske næringslivsavisen Dagens Industri (di.se) som melder dette onsdag. Ifølge avisen har EBM i vel en måned etterforsket anklagene mot Ericsson uten å finne bevis for påstander blant annet om at Ericsson skal ha betalt 3,3 milliarder svenske kroner under bordet for å sikre seg telekontrakter.

I begynnelsen av august mottok EBM beslag fra en razzia sveitsisk politi hadde gjennomført mot Ericsson, deriblant kontoutskrifter fra banken UBS som viser at Ericsson eide kontoen hvorfra 3,3 milliarder kroner ble sluset ut til blant annet 33 mottakere verden over i årene 1998 og 1999.

Mottakerne skal ha arbeidet som konsulenter for Ericsson, men uten at selskapet har oppgitt dette overfor svenske likningsmyndigheter. Beløpene er i ettertid beskattet av svenske myndigheter, ifølge di.se og legger til at i alt ni Ericsson-topper har vært mistenkt og gransket for lovbrudd.

Underlagsmaterialet fra Sveits vakte også mistanker om alvorligere brudd enn skatteunndragelse, som smøring og bestikkelser, men ifølge di.se kan altså ikke EBM se at materialet holder i en rettssak for å bevise at korrupsjon har funnet sted.

Lage Carlström, som leder EBMs granskning av saken, ønsker ennå ikke å kommentere Dagens Industris opplysninger. EBM hadde som opprinnelig mål å ha avsluttet etterforskningen i løpet av august, men nå ser det ut til at rapporten trolig ikke kommer før mot slutten av oktober.

Ifølge di.se gjenstår det fremdeles beslaglagt materiale i Sveits som EBM ennå ikke har sett nærmere på, og EBM holder derfor døren fortsatt på gløtt for at det kan bli en sak, selv om det vurderes som "ikke særlig sannsynlig", ifølge Dagens Industri.

Til toppen