BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ericsson kjøper seg inn i Internett-selskap

Svenske Ericsson investerer syv millioner dollar - omlag 52 millioner kroner - i et av Silicon Valleys "hotteste" Internett-selskap, Juniper. Ulempen er at Ericsson må dele godbiten med konkurrentene Nortel, Siemens og Lucent.

Øystein Kvistad
2. sep. 1997 - 10:37

Det var fredag i forrige uke Ericsson annonserte den strategiske investeringen som, foruten en minoritetsandel i Juniper Networks også inkluderer en lisensierings- og distribusjonsavtale for Junipers programvare.

Ericssons Cyberlab i Menlo Park i California vil samarbeide med Juniper om utvikling av løsninger for store IP-nett.

Juniper er det første datakomselskapet Ericsson kjøper seg inn i, men flere kjøp ventes gjennomført i løpet av kort tid. Fredagens kjøp applauderes av markedet, og karakteriseres som "etterlengtet" ettersom Ericsson fra før ikke kan sies å besitte betydelig kompetanse på Internett-området. Tidligere har det vært spekulert i om Ericsson ikke snart skulle inngå en allianse med noen av de virkelig store datakomselskapene, slike som Cisco, Bay Networks eller Fore systems, men foreløpig har ikke det skjedd.

Den raske veksten i Internett-trafikk stiller stadig høyere krav til IP-nettene, både når det gjelder størrelse og kompleksitet. Ericsson har etterhvert begynt å tilby IP og multiservice-nettverk basert på sine egne og partneres produkter - deriblant fra nevnte Bay og Cisco. Juniper-avtalen innebærer sannsynligvis at Ericsson gir opp tanken om å utvikle en ny, stor Internett-svitsj og heller bygger inn Junipers kjappe Internett-svitsj i sine eksisterende systemer. Det er Dagens Industri som konkluderer med at Ericsson nå trolig vil konsentrere seg om Internett-produkter som ligger nærmere sluttkunden i aksessnettet.

Den konklusjonen er imidlertid ikke Ericssons ansvarlige for Internett-produkter, Gunnar Wranne, enig i:

- Jeg utelukker ikke at Ericsson lager en egen stor ruter, sier han.

Men Ericsson blir ikke alene om å kunne benytte seg av Junipers teknologi. På eiersiden i Juniper finnes fra før selskaper som konkurrererer direkte med Ericsson, som tyske Siemens, canadiske Nortel, amerikanske 3Com og teleoperatøren WorldCom. I tillegg er Lucent, ifølge Wall Street Journal, ventet å være på vei inn på eiersiden i Juniper. Så langt har deleierne investert nærmere 300 millioner kroner i Juniper Networks.

Ericsson ser ulempen med at så mange av dere konkurrenter også har fått opp øynene for Juniper, men sier at de "håper å dra nytte av Junipers kompetanse på en smartere måte" enn sine konkurrenter.

Juniper Networks, som ble startet i februar i fjor, utvikler mellom annet en lynkjapp gigabit-ruter og er dermed en direkte konkurrent til Cisco - verdens største ruterprodusent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.