Ericsson klar med WAP

Svenske Ericsson har lansert sine første produkter som støtter WAP - wireless application protocol. Løsningene gjør det mulig å surfe på Internett via små, skjermbaserte mobilterminaler.

Ericsson demonstrerer sin WAP Gateway og WAP Service Developers' Kit - rettet mot tjeneste- og innholdsleverandører på Internett - på GSM Asia-Pacific-kongressen i Singapore i dag. De nye produktene skal hjelpe utviklere til å lage løsninger som gir brukere av mobiltelefoner og små, skjermbaserte terminaler direkte aksess til Internett uten å måtte gå via en laptop-PC.

I dag må en mobiltelefonbruker benytte en bærbar PC eller små PDA-er, såkalte "digitale assistenter", tilknyttet mobiltelefonen for å koble seg til on-line-tjenester.

Med WAP-forberedte terminaler vil en kunne få aksess til en rekke datakom-applikasjoner ved hjelp av en innebygget nettleser.

Ericssons WAP Gateway for GSM-operatører er en nettverksnode som setter opp en direkteforbindelse mellom mobilnettet og dedikerte Internett-applikasjonsservere. Gatewayen opptrer som en "klient" til disse serverne og kan aksesseres gjenno USSD (unstructured supplementary services data), SMS eller hvilken som helst IP-bærer. WAP Gateway vil bli kommersielt tilgjengelig medio 1999.

Ericssons WAP Service Developers' Kit er et utviklingsmiljø for leverandører som ønsker å lage WAP-kompatible on-line-tjenester, eksempelvis innenfor elektronisk handel, meldingsformidling, spill eller informasjonstjenester. Tjenester kan dessuten kombineres med ordinær telefoni og på denne måte åpne for utvikling av løsninger for avansert telefonisk håndtering og kontroll; eksempelvis umiddelbar tilbakeringingsfunksjon tilknyttet voice-mail-systemer.

Erkerivalene Ericsson, Motorola og Nokia har jobbet rekord-raskt siden de i juni i fjor gikk sammen med Unwired Planet i det felles standardiseringsprosjektet for integrasjon av digital mobilteknologi opp mot Internett; WAP. Målet med standarden er å gi GSM-aktører et felles miljø som gjør det mulig å utvikle tilleggstjenester for mobiltelefoner. Den nye protokollen kan dermed føre til en rekke nye funksjoner og tjenester, samtidig som bruken av GSM-telefonen vil bli enklere

For mobilbrukerne betyr WAP produkter med bedre brukergrensesnitt, samt nye funksjoner og tjenester. I de nye WAP-terminalene vil du mellom annet kunne vente deg å finne et enhetlig meldingssystem for tale, faks og e-post, samt en rekke nye informasjonstjenester. Det blir for eksempel mulig å innhente informasjon om flyavganger, restauranter og hoteller, og bestille reservasjoner på disse, eller utføre aksjehandel og banktjenester om du ønsker det.

WAP-protokollen er fullstendig transportuavhengig og gratis å lisensiere.

Det som gjør WAP-arbeidet ekstra spennende er at premissene for utviklingsarbeidet ikke sier noen ting om hvordan presentasjons- og sluttbrukergrensesnittet skal se ut. Dermed øker også sjansen for at de ulike selskapene etter hvert vil lansere svært så ulike WAP-terminaler.

- Det som er så genialt med WAP-arbeidet er at det primært fokuseres på funksjonalitet, ikke browsing. Dermed trenger det ikke nødvendigvis bli snakk om terminaler med vesentlig større skjermer enn vi ser på dagens mobiltelefoner, sa seksjonssjef Tore Storødegård i Telenor Mobil til digi.no i tidligere i år.

- Det skal bli artig å se hvilken retning de ulike selskapene velger - innovasjonsprosessen vil bli kjempespennende. Vi vil høyst sannsynlig få se ulike typer terminaler til ulike segmenter, sa han.

For det som nå skjer er at tre ulike måter for markedstilnærming møtes. På den ene siden vil WAP bli de tradisjonelle mobilprodusentenes inntog på data- og Internett-markedet. Fra den andre kanten kommer PC-programvareleverandørene, som for eksempel Microsoft med sitt operativsystem Windows CE, og vil inn på mobilkommarkedet. Og som det ikke er nok - fra en tredje kant kommer de japanske forbrukerelektronikkgigantene, som ventelig vil lansere kombi-terminaler basert på både Windows CE og WAP.

I juni i år ble det dessuten kjent at Nokia, Ericsson og Psion gikk sammen om å opprette selskapet Symbian, som skal fremme bruken av Psions EPOC-operativsystem i mobile kommunikasjonsprodukter. EPOC vil dermed stå mye sterkere i kampen mot Windows CE. I ettertid har også Motorola slengt seg på toget.

Symbian har som mål å ta en ledende rolle i markedet for trådløse informasjonsenheter. Dette vil Symbian gjøre gjennom å akselerere tilnærmingen mellom mobil databehandling og trådløs teknologi, samt muliggjøre aksess til Internett, meldinger og informasjon, alt i en enhet som får plass i en skjortelomme.

Symbian akter å lisensiere sitt EPOC-operativsystem til andre produsenter av smarttelefoner og såkalte kommunikatorer. EPOC er et ikke-proprietært, skalérbart operativsystem for mobile, trådløse informasjonsenheter og tilbyr funksjonalitet som skreddersøm av brukergrensesnitt, fargestøtte og Internett-støtte. I tillegg vil teknologier som Java, WAP (Wireless Application Protocol) og Bluetooth, et nylig annonsert kortrekkende radiosignal, bli implementert i operativsystemet.

Daglig leder Jon Stephenson von Tetzchner i Opera Software opplyser forøvrig til digi.no i dag at også selskapets stadig mer populære nettleser, Opera, skal tilpasses EPOC.

Til toppen