Ericsson lanserer penn som overfører håndskrift til nettet

I samarbeid med Anoto lanserer nå Ericsson det som skal være verdens første trådløse Internett-tilkoblede penn som skriver på vanlig papir.

I samarbeid med Anoto lanserer nå Ericsson det som skal være verdens første trådløse Internett-tilkoblede penn som skriver på vanlig papir.

Ericsson Mobile Communications og Anoto, et datterselskap av svenske C Technologies, introduserer nå det de hevder er verdens første trådløse Internett-tilkoblede penn som skriver på vanlig papir. Pennen skal lanseres på Comdex-messen i Las Vegas i midten av november.

-Etter mange felles anstrengelser og et intensivt utviklingsarbeid er vi svært fornøyd med nå å kunne presentere den første pennen basert på Anoto-teknologien, sier Christer Fåhraeus, CEO i Anoto AB i en børsmelding fra Ericsson.

-At vi sammen kan arbeide med Anoto i utviklingen av denne nye verdensstandarden er helt i tråd med vår strategi om å være ledende innen mobilt Internett, sier markedsdirektør Jan Ahrenbring i Ericsson Mobile Communications.

Anoto-teknikken skal være en kombinasjon av en intelligent penn, et eget papirmønster, avansert bildebehandling, Bluetooth-kommunikasjon og en egenutviklet informasjonsinfrastruktur.

Tanken er at brukeren ikke skal være henvist til tekstbasert SMS eller e-post, men skal kunne kommunisere håndskrevet med hvem som helst som har en mobiltelefon eller PDA. Det skal også bli mulig å lagre håndskrevne notater, sende grafisk e-post og foreta elektroniske bestillinger.

Anoto-mønsteret består av små punkter som spres utover arket i det som skal være unike kombinasjoner i et tenkt rutenett. Mønstret skal kunne trykkes på vanlig papir, og vil kun fremkomme med en svak gråtone. På et Anoto-mønstret papirark kan hvilken som helst posisjon angis som en x-y-koordinat.

Anoto-pennen skriver med vanlig blekk, og er utstyrt med en "leser" - et digitalt infrarødt kamera og avansert bildebehandlingssystem - samt en Bluetooth-radiosender/mottaker.

Når man skriver med Anoto-pennen på et Anoto-mønstret papir, tar det digitale kameraet et bilde hvert hundredels sekund, og hvert enkelt bilde inneholder så mye informasjon om mønstret som kreves for å gjøre en eksakt posisjonsbestemmelse. Posisjonene danner sammen et digitalt "spor" av pennens bevegelse på papiret.

Ved hjelp av Bluetooth kan informasjonen deretter overføres til en mobiltelefon eller PDA, og derifra videre til digitale miljøer som Internett via Anoto-konseptets informasjonsinfrastruktur.

Totalkonseptet er utviklet av Anoto, et datterselskap til C-Technologies, hvor Ericsson er medeier. Ericsson har bidratt med ekspertise på områdene Bluetooth og mobile terminaler. Time Manager har utviklet det første papirproduktet basert på Anoto-mønsteret.

I forbindelse med lanseringen på messen vil partnerne presentere flere mulige applikasjonsområder og strategiske samarbeidsavtaler for den videre utviklingen av pennen. De første kommersielle testene med applikasjoner er ventet å finne sted i løpet av andre halvår 2001, med en bredere lansering av ferdige produkter i løpet av 2002.

Til toppen