Ericsson og Nokia kapret verdens første UMTS-kontrakt

Ericsson og Nokia har signert avtaler for levering av utstyr til verdens første UMTS-baserte mobilnett til den nye finske mobilaktøren Finsk 3 G.

Ericsson og Nokia har signert avtaler for levering av utstyr til verdens første UMTS-baserte mobilnett til den nye finske mobilaktøren Finsk 3 G.

Det finske mobil-selskapet eies av 30 finske teleselskap, i tillegg til svenske NetCom AB som kjøpte seg inn med 20 prosent av selskapet da det ble tildelt en av de fire finske UMTS-baserte mobillisensene i mars i fjor.

Ericsson er hovedleverandør til mobilnettet som kombinerer tradisjonell GSM, samt en oppgradering til UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), mens Nokia skal levere radionettet til infrastrukturen.

Svenske Ericsson har brukt mye tid og ressurser på å posisjonere seg i forhold til den nye mobilstandarden, som alle EU-land skal ha tatt i bruk i 2002. Blant annet har Ericsson samarbeidet med Nokia og japanske NTT med sikte på å oppnå en global forståelse for den nye teknologien som skal gjøre det mulig å kjøpe en mobiltelefon i et land og bruke den over alt.

Veli-Matti Mattila, som leder Oy L M Ericsson Ab i Finland tror etterspørselen etter mobilt Internett og tjenester knyttet til dette vil øke svært raskt i tiden fremover.

Finland var verdens første land som tildelte UMTS-lisenser. De fire lisensene ble tildelt Sonera, Radiolinja, Telia og Soumen Kolmegee. Sistnevnte har siden byttet navn, der Finsk 2 G er GSM-operatøren som fikk lisens i januar i år, mens Finsk G 3 i mars i fjor fikk UMTS-mobillisensen. Svenske NetCom AB eier 20 prosent av G 3.

Verken Ericsson eller Nokia opplyser noe om kontraktsverdien for sin del av leveransene.

Til toppen