Ericsson og Vodafone: - Dropp rådyre nødmobilnett

Norske og svenske myndigheter vil bygge landsdekkende nødradionett til milliarder av kroner, men nå rister noen som burde kunne teknikken på hodet.

Norske og svenske myndigheter vil bygge landsdekkende nødradionett til milliarder av kroner, men nå rister noen som burde kunne teknikken på hodet.

Som i Norge raser også debatten om bygging av et nytt, digitalt mobilradionnett for nødetatene i Sverige og i Tyskland. Brannvesen, politi og helsesektoren ønsker seg et lukket, digitalt nødsambandsnett med plass til et høyt antall brukere - selv på de mest øde steder. Prislappen blir derfor høy - her i Norge ligger estimatene på tre milliarder kroner etter at Stortinget sa ja.

Her hjemme har man valgt å satse på den tekniske standarden som heter Tetra.

Les om den norske debatten:

Men mobilbransjen mener at samfunnet kan spare store penger på å tilpasse dagens GSM-nett og justere kapasiteten på dette. Men blant andre analyseselskapet Gartner tror ikke dette vil fungere.


Nå melder imidlertid en ny debattant seg på banen i Sverige - og det er ikke hvem som helst: Det burde veie tungt når Ericsson, verdens største leverandør av mobilnettverkutstyr, hevder at en kombinasjon av de nye UMTS-nettene og GSM ville kunne gjøre jobben til en langt lavere pris enn Tetra-alternativet. Ericssons nordiske markedssjef Ola Elemland mener at prisen kan reduseres til en tredjedel, skriver nyteknik.se.

Elemland mener det er sløseri å bygge et eget, landsdekkede høykapasitetsnett for bare 40.000-50.000 "blålys"-brukere.

Men kampen mot eller for Tetra er også en kamp om kontrakter; Det er Nokia og Motorola som er markedsledere på Tetra-utstyr.

Også Vodafone har gått ut med de samme påstandene i Tyskland, der man diskuterer om man skal bygge et Tetra-nett til hele 7 milliarder euro - 52 milliarder kroner.

I Sverige ligger estimatene for et Tetra-nett på 7-10 milliarder svenske kroner.

Til toppen