Ericsson og Vodafone: - Dropp rådyre nødmobilnett

Norske og svenske myndigheter vil bygge landsdekkende nødradionett til milliarder av kroner, men nå rister noen som burde kunne teknikken på hodet.

Som i Norge raser også debatten om bygging av et nytt, digitalt mobilradionnett for nødetatene i Sverige og i Tyskland. Brannvesen, politi og helsesektoren ønsker seg et lukket, digitalt nødsambandsnett med plass til et høyt antall brukere - selv på de mest øde steder. Prislappen blir derfor høy - her i Norge ligger estimatene på tre milliarder kroner etter at Stortinget sa ja.

Her hjemme har man valgt å satse på den tekniske standarden som heter Tetra.

Les om den norske debatten:

Men mobilbransjen mener at samfunnet kan spare store penger på å tilpasse dagens GSM-nett og justere kapasiteten på dette. Men blant andre analyseselskapet Gartner tror ikke dette vil fungere.


Nå melder imidlertid en ny debattant seg på banen i Sverige - og det er ikke hvem som helst: Det burde veie tungt når Ericsson, verdens største leverandør av mobilnettverkutstyr, hevder at en kombinasjon av de nye UMTS-nettene og GSM ville kunne gjøre jobben til en langt lavere pris enn Tetra-alternativet. Ericssons nordiske markedssjef Ola Elemland mener at prisen kan reduseres til en tredjedel, skriver nyteknik.se.

Elemland mener det er sløseri å bygge et eget, landsdekkede høykapasitetsnett for bare 40.000-50.000 "blålys"-brukere.

Men kampen mot eller for Tetra er også en kamp om kontrakter; Det er Nokia og Motorola som er markedsledere på Tetra-utstyr.

Også Vodafone har gått ut med de samme påstandene i Tyskland, der man diskuterer om man skal bygge et Tetra-nett til hele 7 milliarder euro - 52 milliarder kroner.

I Sverige ligger estimatene for et Tetra-nett på 7-10 milliarder svenske kroner.

Til toppen