Ericsson saksøker tyrkisk TV-kanal

Ericsson og selskapets tyrkiske samarbeidspartner Turkcell, har stevnet TV-kanalen Interstar etter at det i et program ble påstått at Sverige og Ericsson støtter den kurdiske geriljaen.

Ericsson og selskapets tyrkiske samarbeidspartner Turkcell, har stevnet TV-kanalen Interstar etter at det i et program ble påstått at Sverige og Ericsson støtter den kurdiske geriljaen.

Onsdag kveld, mens trøndere verden over satt og bet negler i vente på resultatet fra mesterligakampen mellom Galatasaray og Juventus, sendte den tyrkiske TV-kanalen Interstar et program i pausen om kurderne. Programmet åpnet med påstanden om at Sverige støtter PKK, og ble fulgt opp med sterke bilder av blodige ofre fra krigen i Kurdistan.

Innimellom zoomet kameraet inn på mobiltelefoner fra Ericsson, hvorpå fortellerstemmen fortsatte å trekke tråder mellom den kurdiske geriljaen og Sverige.

Programmet ble for sterk kost for Ericsson og selskapets samarbeidspartner Turkcell, et tyrkisk mobilselskap der finske Sonera eier 41 prosent av aksjene. Ericsson og tyrkiske Cukurova Holding er andre interessenter i mobiloperatøren.

I en felles uttalelse fra Ericsson og Turkcell heter det at selskapene nå saksøker fjernsynskanalen for 26 millioner kroner, noe som ifølge det svenske nyhetsbyrået TT skulle tilsvare omlag en billion tyrkiske lire.

Dersom teleselskapene vinner fram med stevningen, vil erstatningsbeløpet uavkortet gå til et eget fond opprettet til minne om soldater som er drept i konflikten i Kurdistan.

Det var ikke tilfeldig at det kontroversielle innslaget ble sendt i pausen i mesterligakampen mellom Galatasaray og Juventus. I forkant av kampen ble det fokusert sterkt på kurderspørsmålet, ettersom Tyrkia anklager Italia for å beskytte kurderlederen Abdullah Öcalan. Slik sett fikk programmet ekstra stor gjennomslagskraft.

De tyrkiske mediene speiler i stor grad den tyrkiske regjeringens offisielle syn, og deltar dessuten i kampanjer mot den kurdiske geriljaen. I en årrekke har Tyrkia irritert seg grønn over at kurdere i Sverige i frihet kan spre propaganda om forholdene i Tyrkia og gi uttrykk for sin støtte til PKK-geriljaen uten at svensk politi griper inn.

Både for tykisk TV og de store avisene i Tyrkia var mordet på Olof Palme og sjefetterforsker Hans Holmers såkalte kurderspor etter morderen et hett tema. Den dag i dag påstår flere tyrkiske medier at en kurder sto bak mordet på Palme.

Til toppen