BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ericsson taper fremdeles på mobiltelefoner

Svenske Ericsson la fredag morgen fram et kvartalsresultat i tråd med prognosene, med 600 millioner svenske kroner før skatt. Men selskapet taper fremdeles stort på mobiltelefoner, hele 5,7 milliarder kroner eller et tap for hver solgte mobiltelefon på 900 kroner.

Frode Eriksen
20. apr. 2001 - 08:14

Gevinsten på 600 millioner svenske kroner er litt bedre enn de 532 millionene som markedet forventet. I gevinsten inngår imidlertid salgsgevinsten på Juniper-aksjene som ble solgt sist måned på til sammen 5,5 milliarder svenske kroner. Resultatet er en klar nedgang fra samme kvartal i fjor på 6,1 milliarder kroner, viser selskapets kvartalsrapport.

Ericsson selger også for mindre, og omsatte bare for 55,8 milliarder svenske kroner i første kvartal, mot forventninger på nesten 58 milliarder.

Ericsson velger nå også å senke sin prognose for mobiltelefonsalget i år. Selskapets tidligere antagelse var at markedet i år ville ligge på vel 450-525 millioner terminaler. Nå reduseres dette til 430-480 millioner terminaler. Selskapet regner fremdeles med god vekst innenfor mobilsektoren med mellom 25 og 35 prosent nye brukere i år, noe som skal bringe antall mobilkunder opp i mellom 920 og 950 millioner abonnenter mot slutten av året.

Selskapets eget mobilsalg er imidlertid begredelig med en volumnedgang på 41 prosent fra 10,5 millioner i første kvartal i fjor til 6,2 millioner i første kvartal i år. Dette gir også et tap på denne virksomheten på 5,7 milliarder svenske kroner, eller over 900 kroner per terminal.

På nettsiden regner Ericsson med et økt salg på mellom 5 og 15 prosent i år, ned fra den tidligere prognosen på fra 20-25 prosent.

Kurt Hellström <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Kurt Hellström Foto:  Eirik Rossen

Konsernsjef Kurt Hellström, sier i en kommentar i forbindelse med kvartalstallene at den generelle nedgangen innenfor telekomsektøren påvirker selskapet, ved at mange operatører utsetter investeringer.

Hellström ser ingen kortsiktige forbedringer, og forbedrer nå selskapet på en lengre økonomisk nedtur. Nye spareplaner skal settes i verk for å redusere kostnader med 20 milliarder svenske kroner i året fra og med neste år, der fokus skal settes på aktiviteter som gir inntekter.

Han ser i midlertid lysere tider når selskapet starter leveranser av tredje generasjons mobilsystem.

Kostnadsreduksjonen gir imidlertid flere oppsigelser, som sammen med de som ble gjort kjent i mars blir de største i svensk historie.

Ericsson ser få lyspunkter i første halvår og varsler lavere vekst i andre kvartal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.