Ericsson valgte Opera-nettleser til skjermtelefonen

Ericsson har valgt Opera som standard nettleser til sin nye trådløse skjermtelefon. Operas Jon von Tetzchner og Ericssons "hjem-general" Bjørn Krylander undertegnet avtalen på CeBIT i Hannover.

Björn Krylander
Björn Krylander. Foto: Eirik Rossen

- Vi valgte den beste tilgjengelige nettleseren til dette apparatets behov, sier sjef for Ericssons avdeling for hjemprodukter Björn Krylander.

- Vi vurderte en rekke alternative muligheter, sier han.

Skjermtelefonen (kodenavn HS210) ble presentert på Ericssons pressekonferanse i går. Der ble det sagt at Internett er en viktig del av skjermtelefonens tjenester. Først i dag ble det kjent at Opera skal være skjermtelefonens standard nettleser.

Jon von Tetzchner
Jon von Tetzchner. Foto: Eirik Rossen

- Det er Opera Softwares viktigste avtale hittil, sier administrerende direktør Jon von Tetzchner.

- Det at Ericsson har valgt oss framfor en rekke konkurrenter bekrefter kvaliteten i teknologien vår. Dessuten regner vi med at avtalen vil få stor økonomisk betydning. Det er et spennende marked som vi tror på, og som vi har arbeidet lenge med.

Skjermtelefonen kjører under Linux. Ericsson velger operativsystem ut fra funksjonalitet. Selskapets betydning for Symbian-samarbeidet ble trukket i tvil i fjor høst da det undertegnet en strategisk avtale med Microsoft. Men både EPOC (Symbian-samarbeidets operativsystem) og Windows CE ble vraket da skjermtelefonens operativsystem skulle velges.

- Vi vurderte Netscapes Linux-nettleser, sier Krylander. - Men den er alt for tung.

Avtalen har form av en lisensieringsavtale for programvare. Ingen av partene vil anslå dens verdi. Den er ikke-eksklusiv, men Krylander sier Ericsson ikke har planer om å undertegne alternative avtaler med det første.

Skjermtelefonen er beregnet på hjemmemarkedet. Den styres gjennom den trykkfølsomme skjermen, med en egen "penn". Modellen som er vist på CeBIT må betraktes som en tidlig prototyp. Det første markedet blir USA mot slutten av året, Europa kommer i første kvartal neste år. De viktigste markedene, blant dem Norge, vil få telefonen på nasjonalspråket.

Opera-direktør Jon von Tetzchner og Ericssons Björn Krylander signerer avtale.
Opera-direktør Jon von Tetzchner og Ericssons Björn Krylander signerer avtale. Foto: Eirik Rossen

- I første omgang tenker vi å markedsføre telefonen til operatører og Internett-tilbydere. Telefonen er en flott plattform for pakkeløsninger til forbrukerne fra tilbyderne, sier Krylander. - Da kan den faktiske prisen komme ned mot et par hundre dollar. I en pakkeløsning kan telefonen forhåndsprogrammeres slik at den bare kan brukes mot en bestemt Internett-tilbyder. Den vil være et utmerket apparat for blant andre America Online.

For Ericsson er skjermtelefonen også et eksempel på hva Bluetooth, en trådløs tilknytningsteknologi med en rekkevidde på 10 meter og en båndbredde på 723 Kbps, kan brukes til i hjemmet. Båndbredden er for liten til ordentlig video, men som tilknytning for høyhastighets Internett er den utmerket.

- Vi ser for oss at tilbyderen leverer telefoni og Internett gjennom ISDN, DSL eller kabel, og at tilgangen spres trådløst i hjemmet fra en Bluetooth basestasjon, sier Krylander. - Basestasjonen kan samtidig gi tilknytning til andre apparater enn skjermtelefonen, for eksempel andre Bluetooth-telefoner, PC og lommemaskiner som Palm.

Integreringen av telefon og Internett-skjerm er en faktor som differensierer produktet fra rene Internett-skjermer eller "webpad" som flere leverandører viser på CeBIT, blant dem en rekke amerikanske som National Semiconductor. Bluetooth er en annen differensieringsfaktor. Noen webpad er trådløse, uten at tilknytningsteknologien spesifiseres. Andre er tydelig ment for integrering i stasjonære apparater som kjøleskap, mikrobølgeovner, ovner og alarmanlegg. Ericssons visjon går heller ut på at også slike apparater kan IP-fiseres gjennom en Bluetooth-enhet til seks dollar. - og styres med skjermtelefonen.

Skjermen på Ericssons skjermtelefon er begrenset til 640 ganger 480 punkter, selv om de fleste nettsteder i dag er designet med tanke på skjermer med 800 ganger 600 punkter.

- Vi har valgt standard VGA for å holde kostnadene nede. Skjermen er en av de dyreste komponentene i apparatet. Vi har gjort det samme valget som Hewlett-Packard med sin største Jornada. Vi ønsker heller ikke at apparatet skal bli for stort.

Apparatet er primært ment å brukes til å lese det som foregår på Internett, både nettsteder og e-post. Skjermen dekkes delvis av et virtuelt tastatur når du klikker med "pennen" på et tekstfelt. Det er ikke meningen å bruke apparatet til å laste ned filer, unntatt når du går inn på lukkede områder for å laste ned oppgraderinger til den forhåndsinstallerte programvaren, for eksempel Operas nettleser.