Ericsson vil øke nettfarten

Ny teknologi som utnytter ulisensierte frekvenser kan gi mobildata et tiltrengt skudd i armen.

Ericsson vil øke nettfarten
PÅ CES: Ulf Ewaldsson er teknologidirektør i Ericsson og er på CES i Las Vegas for å treffe kunder og samarbeidspartnere. Bilde: ORV

LAS VEGAS (digi.no): — 4G står ikke stille. Det ligger i navnet LTE - Long Term Evolution. Vi er allerede kommet langt med LTE A, der vi spleiser ulike frekvensområder for å øke kapasiteten. Denne utviklingen vil fortsette frem mot 2020 og da er teknologien blitt så avansert at vi kan kalle den 5G. Dette vil være en kontinuerlig teknologiutvikling og ikke noe fundamentalt nytt hvor alt må skiftes ut, sier Ulf Ewaldsson.

Han er teknologidirektør i Ericsson og vi treffer han på CES i Las Vegas hvor selskapet har hatt en stor stand i mange år.

Trenger mer bitrate

Ewaldsson er på messen hvor TV-er med UHD og utvidet dynamikk- og fargeområde (HDR) står på årets agenda. Det nytter ikke å henvise slikt til det faste internettet.

— Vi må ta høyde for at folk vil kunne bruke de formatene TV-produsentene klekker ut i det mobile nettet også. Det er tøft å håndtere i dagens LTE-nett, men vi har ikke tenkt å gi oss. En av de teknologiene vi jobber med et LAA – License Assisted Access. Utfordringen for operatørene er at de har for lite spektrum. Samtidig er det et svært område i 5 GHz båndet som er lisensfritt og som brukes lite. Det varierer litt fra land til land, men dette området kan være så bredt som 500 MHz. I mobilsammenheng er det enormt, sier han.

Ved å kombinere lisensierte og ulisensierte frekvensressurser vil Ericsson forbedre brukeropplevelsen kraftig for folk som er innendørs. Frekvenser på 5 GHz rekker ikke langt, men brukere på kontorer, i shoppingsentre og hjemme kan få en svært stor kapasitetsøkning i tillegg til at de lisensierte båndene avlastes. De fleste vil få en ekstra kapasitet på 150 Mbit/s i tillegg tid den de har fra før.

— LAA vil bli en teknologi basert på småceller og det er teleoperatørene som er kundene. Fordelen er at de kan radioplanlegge og administrere alt som det var deres egne frekvenser.

Snart klar

Teknologien Ericsson går i bresjen med er ikke noe luftslott. De samarbeider med Qualcomm, som leverer brikkesett til svært mange av mobilleverandørene og de er allerede klar med nye brikker som har støtte for teknologien.

— Det vil jo ta tid før LAA blir utbredt, men allerede neste år kan vi vente oss telefoner som støtter teknologien, sier han.

Raskere

Etter hvert som mobilteknologien utvikler seg frem mot 5G vil vi få både bedre tjenestekvalitet og kortere latenstid. Det må vi ha skal det blir noe av fremtidens visjoner.

— Selvkjørende biler er et godt eksempel på hva som kreves i fremtiden. Når en slik bil kjører i stor fart og er avhengig av å sende og motta data treng det ekstremt kort latenstid. Den vil vi kunne få ned til 5 ms eller mindre, men det er heller ikke nok. Data må behandles i periferien. En bil som kjører i Bergen kan ikke være avhengig av å måtte kommunisere med en server i Oslo. Data må behandles i Bergen. Nettverket må endres til å være horisontalt, ikke vertikalt som i dag, sier Ewaldsson.

Penger og samarbeid

Få bruker så mye penger på forskning og utvikling som Ericsson. De investerer fem milliarder dollar i året på det. Likevel tror ikke Ewaldsson de kan skape fremtiden alene.

— Veien frem mot 5G er ikke noe vi gjør alene. Vi samarbeider med konkurrentene våre og er generøse med patenter. Det er nettopp det teleindustrien er så gode til. Vi prøver ikke å skape proprietære løsninger og det har brakt oss generasjon etter generasjon med mobilteknologi som virker sammen.