Erkjenner lovbrudd i Kina-fabrikker

Samsung er ikke fornøyd, men finner ikke bevis for barnearbeid.

Erkjenner lovbrudd i Kina-fabrikker
BARNEARBEID PÅ FABRIKK: Kinesiske barn under 16 år har blitt ansatt på elendige vilkår hos underleverandører til Samsung og i strid med lokal lov. Det hevder den frivillige organisasjonen China Labor Watch. Samsung sier de ikke har funnet bevis for dette. Bilde: China Labor Watch

Samsung har avdekket flere ulovlige og kritikkverdige forhold ved fabrikker i Kina. Det skjer etter nok en intern granskning, den andre på to måneder.

Denne gangen er 105 underleverandører sjekket over en fire ukers periode i september.

Lovbrudd

Ved anleggene som omfatter minst 65.000 ansatte ble det funnet bruk av ulovlig overtid, uregelmessigheter rundt arbeidskontrakter og et system for bøtelegging av ansatte ved forsentkomming eller fravær.

Funnene blir av Samsung betegnet som «utilstrekkelig praksis».

Fant ikke barnearbeid

Samsung kunngjør i dag at ingen av deres 121 inspektører har funnet tilfeller av barnearbeid – det vil si fabrikkansatte under 16 år, noe som er forbudt etter kinesisk lov.

Dette er forhold Samsung blir kritisert for i en rapport utgitt av China Labor Watch (CLW) i begynnelsen av august.

Ingen av underleverandørene som de selv nå har undersøkt blir navngitt. Ei heller HEG Electronics, som er selskapet som ifølge CLW har benyttet mindreårige ved produksjon av forbrukerelektronikk på vegne av Samsung.

Ytterligere 144 underleverandører i Kina skal undersøkes innen utgangen av året. Fra og med neste år skal Samsung overvåke og granske arbeidsforholdene ved 249 underleverandører i Kina via en uavhengig tredjepart, kalt Electronic Industry Citizenship Coalition, opplyser selskapet.

Varsler tiltak

- Vi implementerer nå tiltak for å håndtere overtredelsene som er avdekket. Det inkluderer blant annet en ny ansettelsespolitikk, nye arbeidstider og overtidspraksis for å beskytte ansattes helse og velferd, heter det i kunngjøringen fra Samsung.

De har tidligere sagt at de vil heve kontrakten med leverandører som ikke overholder selskapets retningslinjer og krav til etisk forretningsdrift.

Barnearbeid vil bli møtt med nulltoleranse, ifølge den koreanske teknologigiganten.

    Les også:

Les mer om: