JUSS OG SAMFUNN

Erklærer krig mot domenepirater

Den amerikanske kongressen spiller på lag med de store selskapene som sitter på store merkevarenavn. Nå skal det bli ulovlig å registrere domenenavn som er like eller som ligner på eksisterende merkevarenavn. Også utenlandske domenespekulanter skal få svi om de prøver seg.

Hilde Nyman
27. okt. 1999 - 15:21

Den amerikanske kongressen har vedtatt en lov om "cybersquatting" eller ulovlige domenepirater, skriver Wall Street Journal.

Loven vil forby registreringen, salget og bruken av et domenenavn som er identisk eller "forvirrende likt" et merkevarenavn som er i bruk ved det tidspunkt registreringen skjer.

Overtredelse av loven kan innebære bøter på opp til 100.000 dollar, eller nesten 800.000 norske kroner.

Loven skal gis tilbakevirkende kraft, slik at domenenavn registrert før loven trer i kraft også omfattes av regel-endringen, Dermed kan rettighetsholderen til merkevarenavnet kreve annullering eller retur av domenenavnet som bruker hans/hennes merkevarenavn.

Bedrifter velger ulike strategier for å møte domenepirater, noen kjøper opp alle domener som likner på deres merkevarenavn, mens andre saksøker de domenepirater som kjøper slike domenenavn. Det amerikanske rettsvesenet har ingen konsekvent politikk på hvordan dommene i slike saker skal slå ut.

Det siste tilfellet av domenepriratvirksomhet som har vært tatt opp i amerikansk rett endte med at selskapet Hasbro som sitter på rettighetene til spillet Clue Mystery Game ikke vant retten til domenet clue.com. Selskapet Clue Computing hadde domenet, og fikk lov av retten til fortsatt å eie dette domenet.

Både det Hvite Hus, forkjempere for ytringsfrihet og bransjeorganisasjoner er bekymret for at loven vil få for vidtrekkende konsekvenser. Nettsteder som "Ihatemicrosoft.com" vil kunne bli ulovlig under den nye loven.

Clinton-administrasjonen mener at dagens lovverk beskytter merkevarenavn tilstrekkelig.

Lovgivningen åpner også for at utenlandske domene-eiere kan bli saksøkt i amerikansk rett hvis de registrerer domener i USA.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) holder på med en prosess hvor selskaper i flere land får anledning til å registrere domeneadresser. Det ligger en mulig konflikt mellom det faktum at det blir enklere å registrere domener over hele verden, men samtidig at det blir forbudt å registrere domener som kan krenke merkevarenavn i USA.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.