PROGRAMMERINGSSPRÅK

Erlang-skaperen Joe Armstrong er død etter kort tids sykdom

Joe Armstrong lærte seg først å programmere Fortran på stormaskin som ung student. Senere skapte han Erlang hos Ericsson. Her avbildet med en Cobol-caps under en IT-konferanse i London våren 2009.
Joe Armstrong lærte seg først å programmere Fortran på stormaskin som ung student. Senere skapte han Erlang hos Ericsson. Her avbildet med en Cobol-caps under en IT-konferanse i London våren 2009. Foto: Yareeh/Flickr, creative commons
23. apr. 2019 - 18:00

Joe Armstrong (68) døde påskeaften etter kort tids lungesykdom. Han er best kjent som en av skaperne av programmeringspråket Erlang, som ble unnfanget hos Ericsson på midten av 1980-tallet.

Hans kone Helen Taylor og grunnleggeren av Erlang Solutions, Francesco Cesarini, delte det triste budskapet på lørdag.

Nyheten har utløst en lang rekke kondolanser som hyller den britiske informatikeren, som også var professor ved den Kongelige Tekniske Høgskolen (KTH) i Stockholm.

– Det er med stor sorg at jeg deler nyheten om Joes bortgang. Hans arbeid har lagt grunnlaget som vil bli brukt av generasjoner fremover. Hvil i fred og takk for at du inspirerte oss alle, skriver Cesarini.

 

Armstrong blir omtalt som visjonær og regnes som oppfinneren av Erlang, som han skapte sammen med kollegene Robert Virding og Mike Williams mens de jobbet for Ericsson.

«Write once, run forever»

Erlang er et funksjonelt programmeringsspråk som opprinnelig var proprietært, men fra 1998 utgitt i åpen kildekode under en fri lisens.

Det ble skapt på midten av 1980-tallet hos Ericsson for å understøtte telebransjens behov for å utvikle skalerbare sanntidssystemer med høy feiltoleranse.

Språkets navn er en forkortelse for Ericsson Language, men er også valgt for å hedre den danske ingeniøren og matematikeren Agner Krarup Erlang. Hans arbeid fra tidlig 1900-tallet, blant annet innen køteori, skulle bli sentrale for svitsjeteknologi og dannet noe av grunnlaget for moderne telekommunikasjon.

I et intervju med Rackspace i 2013 skal Joe Armstrong ha uttalt følgende om språket han skapte: – Hvis Java er «write once, run everywhere», så er Erlang «write once, run forever».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.