OVERVÅKING

Erna Solberg går inn for «digitalt grenseforsvar»

«Vi tror på Norge»: Erna Solberg på Høyres landsmøte på Gardermoen, der partiet lanserte nytt slagord foran valgkampen.
«Vi tror på Norge»: Erna Solberg på Høyres landsmøte på Gardermoen, der partiet lanserte nytt slagord foran valgkampen. Bilde: Terje Pedersen, NTB scanpix
9. mars 2017 - 14:56

Erna Solberg mener Høyre må være tydelig på at Norges sikkerhet krever et digitalt grenseforsvar.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg understreket i sin tale til Høyres landsmøte torsdag at vår avhengighet av digitale løsninger også gjør oss mer sårbare for digitale angrep.

– Høyre må være tydelige på at Norges sikkerhet krever et digitalt grenseforsvar. Kjære landsmøte, Høyre går til valg i 2017 på å fornye og forsterke vår forsvarsevne og en styrket beredskap mot kriser og terror, sier Solberg.

Regjeringspartner Frp har tidligere som første parti gitt sin støtte til forslaget om såkalt Digitalt grenseforsvar (DGF), men med enda strengere regler enn det Lysne-utvalget la til grunn om lagring, lagringstid og hva det kan søkes etter.

Les også: Datatilsynet slakter omstridt forslag

Forslaget går ut på å gi E-tjenesten utvidede muligheter til å overvåke tele- og datakommunikasjon inkludert både innhold og metadata, alt som krysser landegrensene med kabel. Det uttalte målet er å forebygge nettangrep og terrorisme.

Datatilsynet, Juristkommisjonen ICJ-Norge og en rekke andre aktører har advart mot innføring av en ordning som vil kunne fange opp datakommunikasjonen til alle norske borgere.

– Det er ingen tvil om at dette er et stort inngrep i personvernet for de aller fleste, fordi de aller fleste gjør ikke noe galt og utgjør heller ingen trussel mot samfunnet, har Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon tidligere sagt til NRK.

Les også kommentar: Norge har allerede et digitalt grenseforsvar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.