BEDRIFTSTEKNOLOGI

Erstatt kabelsurret med fiberoptikk

Intel mener at trådløst ikke alltid er svaret.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. apr. 2010 - 10:07

Intel er godt i gang med å utvikle system som skal kunne knytte sammen mange typer elektroniske enheter ved hjelp av fiberoptiske kabler. Systemet kalles Light Peak og vil i første omgang kunne sende data med en hastighet på 10 gigabit per sekund. Innhold tilsvarende det som får plass på en 50 gigabyte Blu-ray-plate kan da, i teorien, overføres mellom to enheter på 40 sekunder.

Minst like viktig er at de Light Peak kan erstatte de aller fleste andre kablene som i dag benyttes til å koble sammen enheter, inkludert USB, HDMI og Ethernet, med én eneste kabel.

Til Physorg.com oppgir Intels Jason Ziller at dagens elektriske kabler nærmer seg hastighetsgrensen på grunn av elektromagnetisk interferens, som dessuten gjør seg mer gjeldende desto lenger kabelen er.

Fiberoptiske kabler har ikke denne svakheten, noe som gjør det mulig å overføre data over lengre strekninger og med høyere hastigheter enn det som er mulig med elektriske kabler. Intel regner med å kunne øke hastigheten til 100 gigabit per sekund i løpet av dette tiåret.

Samtidig skal Light Peak gjøre det mulig å lage bærbare pc-er og annet elektronisk utstyr som er tynnere enn det som er mulig i dag, ved at kontaktene som brukes er mindre og færre.

- Vårt mål og forventning er at dette er begynnelsen på en ny generasjon med kabelforbindelse, sier Ziller og legger til at han mener teknologien vil tilby noe alle kommer til å ønske og behøve i løpet av de neste ti til tjue årene.

I videoen nedenfor demonstrerer Ziller hvordan Light Peak fungerer.

Det nytter selvfølgelig ikke at Intel, som riktignok er en stor og viktig aktør i markedet, tilbyr denne teknologien alene. Uten støtte fra leverandører av andre typer enheter enn pc-er, vil mye av hensikten med teknologien falle bort. Foreløpig har i alle fall Sony og Nokia meldt sin interesse, og det ryktes ifølge Phyorg.com om at også Apple er interessert.

Intel og flere andre utvikler også trådløse overføringsteknologier, hvor WLAN og Bluetooth er blant de mest kjente. Men Intel mener at disse er mest egnet for apparater som ikke krever så mye tilgjengelig båndbredde. For enheter som behøver å overføre store mengder data over kort tid, er det ifølge Intel mer fornuftig å bruke kabelbaserte løsninger.

Ifølge Physorg.com vil Intel mot slutten av året introdusere en mikrobrikke som skal brukes sammen med Light Peak. Selskapet har også designet en annen nøkkelkomponent, en optisk modul. Denne skal produseres av andre aktører. Men også denne skal komme på markedet i år. I tillegg skal ytterligere et utvalg selskaper tilby de nødvendige, fiberoptiske kablene. Sluttbrukerprodukter kan tidligst ventes i 2011.

Ziller vil ikke si stort om hva Light Peak vil koste, utover at prisen nok blir høyere enn for kablene det vil erstatte.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.