Erstatter Google Docs

Google klar med gratis nettlagring. Kan oppgraderes til hele 16 terabyte.

Google Drive rulles nå ut. Tjenesten erstatter Google Docs men fungerer også som en skybasert lagringstjeneste, med synkronisering mot blant annet PC og Mac.
Google Drive rulles nå ut. Tjenesten erstatter Google Docs men fungerer også som en skybasert lagringstjeneste, med synkronisering mot blant annet PC og Mac.

Google klar med gratis nettlagring. Kan oppgraderes til hele 16 terabyte.

Google Drive er omsider lansert. Det skjer mange år etter de første spekulasjonene om nettlagringstjenesten dukket opp.

Produktet er døpt «Google Disk» i norsk språkdrakt – og erstatter faktisk den webbaserte kontorpakken Google Docs.

I så måte fremstår dette mer som oppgradering av Docs enn en ny lagringstjeneste.

For de som måtte lure: Funksjonsmessig er ikke dette så overraskende. Det har også tidligere vært mulig å bruke Google Docs som et filarkiv, ettersom tjenesten har tatt imot stort sett det man måtte finne på å laste opp.

Google Disk er en tjeneste der du både kan lagre filer i nettskyen, synkronisere dem mot ulike plattformer, men også opprette, redigere eller dele innhold - gjerne i samarbeid med andre i sanntid, opplyser nettgiganten i et blogginnlegg.

SDK for utviklere

Samtidig har Google lansert egne programmeringsgrensesnitt mot den nye tjenesten. På lanseringstidspunktet finnes det allerede 18 webapplikasjoner som er integrert mot Drive.

Drive kommer utvilsomt til å bli en viktig komponent i Googles Chrome OS, operativsystemet som i hovedsak baserer seg på at lagringen skal foregå i nettskyen.

Flere plattformer

Ved å laste ned en liten klient til PC eller Mac får man tilgang til skyområdet som en egen virtuell mappe lokalt. Alt som plasseres i denne mappen blir automatisk kopiert til Googles servere. Filene kan også aksesseres via en egen Drive-app til Android-baserte enheter. En slik app kommer snart også til iPhone og iPad.

5 gigabyte – 16 terabyte

Brukerne får i første omgang 5 gigabyte gratis lagring. Plassen kan utvides til 25 gigabyte for 2,49 dollar i måneden, 4,99 dollar for 100 gigabyte i måneden eller for de som trenger mer: 1 terabyte for 49,99 dollar i måneden.

Tjenesten kan oppgraderes til hele 16 terabyte for de som virkelig har behov for mye plass. Dette koster 799,99 dollar i måneden.

Prisene ligger langt under hva Dropbox tar for utvidet lagringsplass, men her vil trolig konkurransen tvinge frem en prisjustering.

Plass i Google Drive er imidlertid dyrere enn hva Microsoft forlanger med deres Skydrive, et tilbud som riktignok ble lansert så sent som denne uken.

    Les også:

Til toppen