BEDRIFTSTEKNOLOGI

Erstatter ikke lydkortet helt

digi.no har testet Microsofts digitale lydanlegg DSS 80 og konkluderer med at forholdet mellom lyd og pris er meget bra, ikke minst fordi man slipper å ha lydkort i PC-en. Så er spørsmålet da, om det er en fordel eller ei...

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. jan. 1999 - 16:51

Microsoft Digital Sound System (DSS) 80 kan brukes på to måter: Du kan koble det til et lydkort på vanlig måte, eller koble det direkte til USB-porten hvis du er så heldig at du har en relativt ny PC.

Microsoft mener at DSS 80 er ideell for den typiske kontormaskinen hvor brukeren etter hvert finner ut at han eller hun trenger lyd. Rikelig med lyd! Samtidig ønsker ikke denne brukere å fikle så alt for mye med maskinen sin, kanskje det ikke engang er plass til lydkort i den. Da kan et USB-basert lydsystem være bra, i hvert fall med noen forbehold.

Et skikkelig lydkort består i dag av en rekke komponenter. Vi skal ikke ta for oss alle her og nå, men for å forstå at noen fortsatt bør velge lydkort, må man se litt på hva et lydkort egentlig gjør.

De viktigste komponentene i et lydkort er en D/A-konverter, en A/D-konverter, en FM-syntetisator og eventuelt en såkalt wave-tabell. Den første brukes til å til avspilling av digitalisert lyd, den andre brukes til å digitalisere lyd. FM-syntetisatoren og wave-tabellen brukes til å spille av mer eller mindre naturtro MIDI-basert musikk.

Microsoft Digital Sound System 80. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Microsoft Digital Sound System 80. Foto:  Harald Brombach

Uten en A/D-konverter har man liten glede av eksterne, analoge lydkilder som mikrofoner. Stemmegjenkjenning og liknende blir dermed ikke mulig med Microsofts løsning. Men stort sett alle de resterende komponentene kan emuleres i programvare, for D/A-konverteren er montert i høyttalerne. Dette kan selvsagt være svært krevende for prosessoren, så man skal ikke gjøre for mye sprell før man hører det på lyden. Med mindre man har en kraftig PC, da selvsagt. Da går jo det meste.

Et annet problem, som vel antakelig blir mindre og mindre for hver dag som går, er at Microsoft ikke har laget noen DOS-støtte for DSS 80. Det betyr at DOS-baserte spill blir svært lydløse hvis man ikke har et lydkort. Men som nevnt, dette er snart ikke noe problem, fordi så godt som alle nye spill lages for Windows og de gamle DOS-spillene blir vel etter hvert glemt.

Noen fordeler har jo USB-tilkoblingen også, i tillegg til at man ikke har behov for lydkort. Overføringen av lyden er digital og skal derfor ikke påvirkes av elektromagnetisk støy før den omformes i høyttalerne. Sjansen for forstyrrelser er dermed mindre, i hvert fall i teorien. I tillegg tilbyr Microsoft en programvarebasert, 10-bånd equalizer og en form for surround lyd når man kjører i digitalt modus (USB). Dette er selvsagt egenskaper som kan gjøre lydopplevelsen mer spennende, men er kanskje ingen nødvendighet.

DSS 80 består av tre høyttalere, to 3-tommers satellitthøyttalere på 16 watt hver for toner mellom 160 og 20.000 Hz, og en 5 1/4 tommers subwoofer på 44 watt for toner mellom 160 og 40 Hz. Subwooferen er en rektangulær kasse til å plassere på gulvet. Denne virker svært stabil - det gjør ikke noe om du uforvarende sparker litt borti den. Subwooferen er sentralen i høyttaleranlegget, det er til denne alle ledningene skal kobles.

Satellitthøyttalerne er relativt små, men også disse er solid laget og står støtt på skrivebordet. På den ene høyttaleren sitter volumkontrollene. Det er én hovedkontroll for den totale lydstyrken, men også én for å kontrollere volumet på subwooferen. Begge volumkontrollene justerer lyden trinnvis ved at man trykker på knapper. Knappene virker direkte på volumkontrollen i Windows hvis man bruker USB-tilkoblingen. Vi ville nok likevel ha foretrukket hjulbaserte volumkontroller. Høyttaleren er ellers utstyrt med en mute-knapp for å kutte lyden helt, samt en lysdiode som ved hjelp av blinking og lydstyrke forteller om lyden var på.

Leverer så anlegget lyd som forventet? Joda, på vår testmodell oppleves lyden som riktig bra til å være høyttalere for dette formålet - det vil si som lydkilde for spill og musikk. DSS 80 er laget i et samarbeid mellom Philips og Microsoft. Mens Microsoft har stått for USB-teknologien og programvaren, er høyttaler-elementene levert av Philips. Philips har jo tross alt ganske mye mer erfaring med lydsystemer enn det Microsoft har.

DSS 80 har allerede vært tilgjengelig i butikkene en stund og koster omtrent 1800 kroner.

digi.nos konklusjon: Microsoft Digital Sound System 80 er et realt høyttalersystem som dekker behovet til en temmelig bred gruppe brukere. Spørsmålet du må stille deg før du eventuelt kjøper et system som dette, er om du har behov for de ekstra funksjonene et lydkort faktisk gir, samt om du kan få bedre lyd ved hjelp av et lydkort og andre høyttalere som til sammen koster like mye som Microsofts høyttalersystem. Vi antar at det er mulig å få tak i dette, for selv om lyden i DSS 80 er bra, er det ikke noe unikt ved den. Brukere som allerede har lydkort kan helt klart finne bedre høyttalere i samme prisklasse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.