BEDRIFTSTEKNOLOGI

Erstatter raske harddisker med SSHD

Seagate faser ut 7200 rpm-disker til bærbare.

Hybrid harddisk, eller SSHD, fra Seagate, beregnet for bærbare pc-er.
Hybrid harddisk, eller SSHD, fra Seagate, beregnet for bærbare pc-er. Bilde: Seagate
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. mars 2013 - 14:48

Seagate har lenge vært blant verdens ledende leverandører av harddisker, men var sent ute med å satse på SSD-er. Nå overrasker selskapet med å fortelle at det fra slutten av 2013 ikke lenger vil tilby 2,5 tommers harddisker med rotasjonshastighet på 7200 rpm. Slike harddisker har tidligere hatt stor verdi for brukere av bærbare pc-er, som har ønsket noe mer enn det minimumet av hastighet som de billigere 5400 rpm-harddiskene kan tilby.

Årsaken til at Seagate skal innstille produksjonen av slike harddisker, er at mange kunder nå velger å utstyre sin bærbare pc med en SSD i stedet, noe som gir en ytterligere ytelseforbedring.

I stedet for 7200 rpm-harddiskene skal Seagate tilby SSHD-er (Solid Storage Hybrid Drive). I praksis er dette bare et nytt navn på hybride harddisker, som altså kombinerer den billige lagringsplassen til tradisjonelle harddisker med farten til flashminne.

SSHD er egentlig bare et nytt navn på Seagates Momentus XT-familie, som nå er tilgjengelig i tredje generasjon. For bærbare er disse tilgjengelige med 8 gigabyte flashminne kombinert med en 500 eller 1000 gigabyte 5400 rpm harddisk. Prisene i Norge starter på henholdsvis 560 og 880 kroner. Dette er én til to hundrelapper mer enn man må gi for de billigste 7200 rpm-harddiskene med samme lagringskapasitet. Om den opplevde hastigheten vil være bedre, avhenger veldig av om man stort sett greier seg med å bruke de dataene som får plass i SSD-delen av enheten. For kan Windows-mappen til Windows 7 alene bli på flere titalls gigabyte, men langt fra alt brukes hele tiden.

Seagate selger også 3,5 tommers SSHD-er for stasjonære pc-er. Disse har fortsatt 7200 rom rotasjonshastighet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.