Erstatter serverdisker med flashminne

Googles satsing på SSD-er kan gjøre det vanskelig for andre å få tak i flashminne.

Erstatter serverdisker med flashminne

Googles satsing på SSD-er kan gjøre det vanskelig for andre å få tak i flashminne.

Taipei-baserte Digitimes meldte i går at Google skal bytte ut harddiskene i et ukjent antall servere med såkalte flashminnedisker (SSD for «solid state disk»).

Magasinets kilder er kontakter blant leverandører av minnebrikker.

Google kjøper selve SSD-ene fra Intel, og sette dem sammen med kontrollere fra Marvell. Leveransene skal skje mot slutten av andre kvartal.

Kildene til Digitimes sier de tror Googles bestilling kan føre til et underskudd av flashminnebrikker av typen NAND i henholdsvis 16 gigabits og 32 gigabits.

Amerikanske IT-tjenester som ZDnet og Information Week har ikke lyktes i å få verken Intel, Marvell eller Google til å kommentere meldingen. Google sier de aldri avslører spesifikke detaljer om egen infrastruktur eller maskinvare.

Hensikten med å erstatte harddisker med SSD-er skal først og fremst være å spare strøm.

Den eneste viktige leverandøren av lagringsløsninger som hittil har satset på SSD er EMC. Deres marked for SSD i avanserte Symmetrix-skap er brukere med ekstra stort behov for I/O-kapasitet, det vil si miljøer som må håndtere svært mange transaksjoner per sekund. For å få en diskløsning opp i samme I/O-ytelsen som én SSD, må man fordele transaksjonene på et trettitalls disker, er EMCs erfaring. Det er ikke snakk om å erstatte alle disker med SSD: Tankegangen er heller å bygge balanserte løsninger der ulike lagringsmedier – SSD, fiber channel-disker, vanlige disker – spiller sammen i en god balanse mellom kostnader, pålitelighet og ytelse.

EMC beskriver ytelsen til SSD som omtrent det man får med å ha hele databasen i vanlig minne.

Skulle man overføre EMCs erfaring på Google, er det lett å se at søkegiganten kan ha god nytte av å erstatte noen disker med SSD for å oppnå bedre I/O-ytelse. Dersom én SSD-disk kan erstatte et trettitalls vanlige serverdisker, kan man spare ganske mye strøm: En SSD-disk bruker om lag halvparten så mye energi som en harddisk på samme størrelse.

    Les også:

Til toppen