Erstatter SMS med lynmeldinger på mobilen

Gartner mener den eksplosive veksten i bruken av SMS vil avta, og at lynmeldinger vil overta.

Erstatter SMS med lynmeldinger på mobilen

Gartner mener den eksplosive veksten i bruken av SMS vil avta, og at lynmeldinger vil overta.

Det er ventet at det i løpet av 2008 vil bli sendt en billion (1012)tekstmeldinger (SMS) globalt, en vekst på 19,6 prosent, ifølge Gartner. Antallet tilsvarer 2,1 meldinger om dagen per bruker.

Ifølge Betanews befinner de ivrigste teksterne seg i Filippinene, hvor brukerne i snitt sender 15 meldinger om dagen.

Men denne eksplosive veksten er i ferd med å avsluttes, mener Gartner. Årsaken er framveksten av mobilprogramvare for lynmeldinger og sosiale nettverk, noe som gjør det unødvendig å benytte tekstmeldinger for å kommunisere. For de fleste vil det være langt billigere å sende noen linjer med en lynmeldingsklient enn dét det koster å sende en SMS. Dette gjelder selv med en megabytepris på flere kroner.

Nederlandske Nimbuzz er blant selskapene som tilbyr lynmeldingsklienter til mobiltelefoner. Men Nimbuzz' klient er mer fleksibel enn de fleste konkurrerende produkter. For det første kan den kjøres på omtrent 500 ulike mobilmodeller, vanligvis som en Java-applikasjon, men også som systemspesifikk programvare til blant annet Symbian.

Men minst like viktig er det at den støtter en lang rekke velkjente lynmeldingstjenester. Dette inkluderer MSN Messenger, Skype, Google Talk, Yahoo!, AIM, Jabber og ICQ. Dette inkluderer også overføring av filer.

I tillegg støttes 23 forskjellige sosiale nettverk, inkludert Facebook og Myspace, hvor en bruker kan legge inn en widget som andre kan benytte til å kontakte brukeren på mobilen. Widgeten skal også kunne inkluderes i e-postsignaturer, i blogger og på personlige nettsteder.

Nimbuzz kan brukes til å utføre både globale IP-telefonisamtaler og telekonferanser. Med Symbian Series 60-basert mobiler kan dette gjøres direkte over en 3G- eller WLAN-forbindelse. Med tregere forbindelse eller med Java-utgaven av programmet, vil det benyttes en hybridløsning, hvor det det ringes over mobilnettet til et lokalt nummer (foreløpig i 50 land). Deretter overføres samtalen via Internett til utlandet. Dette tilsvarer måten Skype fungerer på mobilen.

Nimbuzz finnes også i en Windows-versjon og en webbasert utgave.

Til toppen