ESA gransker Telenor og NetCom

Telenor og NetCom innfører i disse dager nye og like priser for norske mobilbrukere som ringer hjem fra land i Vest-Europa. ESA er kritisk til at de to har et så høyt og et så likt prisnivå på ringing fra utlandet.

– Nå skal vi studere saken, og finne ut hvorfor Telenor og NetCom ender opp på de samme prisene. Vi skal følge formell prosedyre og be dem om å forklare hvordan de underliggende avtalene er, som får dem til å sette disse prisene, sier Dessy Choumelova ved konkurranseavdelingen i ESA til Aftenposten.

De nye prisene til Telenor og NetCom betyr at det heretter koster det samme å ringe hjem fra alle land i Vest-Europa. Kostnaden vil dermed gå ned fra noen land, og opp fra andre land, særlig de landene vi ferierer mest i. Det vil koste rundt 8 kroner minuttet å ringe hjem fra Vest-Europa, og de to operatørene har lik pris.

EFTAs overvåkingsorgan ESA vil kontakte det norske Konkurransetilsynet og Telenor og NetCom med en formell anmodning om informasjon. Selskapene er forpliktet til å svare innen tre uker.

ESA er også kritisk til at det er lite konkurranse på de såkalte roamingprisene. For eksempel vil en spansk operatør kreve en viss pris fra NetCom for en NetCom-kunde som bruker deres nett i Spania. NetCom vil så legge på en egen fortjeneste før abonnenten får sin endelige pris.

– Problemet med høye roamingpriser vil ikke forsvinne, for det er ingen reell konkurranse. Det finnes ingen incentiver for operatørene til å konkurrere. Den spanske operatøren bryr seg jo ikke noe om hvor mye den norske kunden til slutt må betale, sier Choumelova.

Til toppen