BEDRIFTSTEKNOLOGI

eSuite: Byggeklosser for mange løsninger

Lotus eSuite tilbyr en rekke byggeklosser som kan inngå i en serie interne, eksterne, eller til og med private løsninger.

Eirik Rossen
11. mai 1998 - 14:53

- Betegnelsen eSuite er en sekkebetegnelse som foreløpig viser til to ulike produkter, forklarer Carl Tyler i eSuite Team hos Lotus. - Disse er brukerverktøyene eSuite WorkPlace og utviklerverktøyene eSuite DevPack. WorkPlace er en rekke funksjonelle Java-programmer for tekstbehandling, regneark, presentasjonsgrafikk, elektronisk post, kalender, adressebok og nettleser. Hvert av disse programmene er dokumentert og kan nyttes videre i egne applikasjoner gjennom utviklerverktøyene i DevPack.

Tyler presiserer at WorkPlace ikke er ment som noen erstatning til SmartSuite, men som et tilbud til de som vil organisere sin basisfunksjonalitet rundt det disse forholdsvis små modulene kan tilby.

- Størrelsen på komponentene i WorkPlace er begrenset til 500 kB. Tekstbehandleren og regnearket kommer tett opp til denne grensen. Komponenter som elektronisk post, adressebok og kalender kommer ned mot 300 kB. De kan kjøres på en Java-klient eller gjennom den virtuelle Java-maskinen i Internet Explorer eller Netscape Communicator.

Lagringsformatet for tekstbehandleren og regnearket er html. Funksjonaliteten synes å ligge på høyde eller noe over den som tilbys gjennom Microsoft Works. Tekstbehandleren håndterer for eksempel stiler, maler, bilder, tabeller og lister, men ikke kolonner og annen avansert layout. Regnearket kan formidle formler til Lotus 1-2-3 og til Microsoft Excel. WorkPlace-programmene har et felles grensesnitt kalt InfoCenter. Det er inspirert av kjent vindus-teknologi, men har det til felles med grensesnitt for tegnbaserte terminaler at det vises nederst på skjermen.

- eSuite WorkPlace rettes først og fremst mot NC-er, det vil si mot brukere som er vant med 3270-terminaler der grensesnittet tradisjonelt står nederst på skjermen. Vår erfaring er at Windows-brukere stusser et par minutter, så tenker de ikke noe mer over det, sier Tyler.

Han demonstrerer eSuite på en IBM NetStation, og lar en bærbar PC være tjener. Ytelsen synes tilfredsstillende. Arkitekturen er en helt annen enn den Corel ga opp når de laget sin nå oppgitte Corel Office for Java. Dessuten er Java selv blitt langt raskere.

Demonstrasjonen er en tenkt arbeidsplass i en bank, der utviklerne har brukt eSuite DevPack for å utvikle et felles grensesnitt for bedriftens applikasjoner, som kan nås fra enhver plattform. En oversiktlig startskjerm gir tilgang til alle funksjoner saksbehandleren trenger, som tilgang til ferdige regneark for annuitetsberegninger, maler til ulike standardbrev, viderekopling til relevante nettsteder med for eksempel børsinformasjon, og så videre.

- Det tar svært kort tid og krever forholdsvis få ressurser å utvikle slike tilbud, understreker Tyler. - Poenget er å redusere kostnader og bedre effektiviteten ved å sentralisere styringen av alle brukerapplikasjoner, og tilby nøyaktig den funksjonaliteten som kreves for at hver medarbeider skal fungere. Hvis noen trenger mer funksjonalitet, kan det ordnes raskt gjennom å henvende seg til systemadministrator, der beslutninger tas på grunnlag av selskapets uttalte politikk for fordeling av applikasjoner.

Grensesnittet i versjon 1.0 er svært musorientert. Tyler lover rikere tilgang til tastestyring i senere versjoner. Det vil komme to oppdateringer i løpet av de kommende månedene: 1.5 (tredje kvartal) vil tilby lesing av filer fra et stort antall formater (les Word og Excel), med muligheter for klipp og lim. Til årsskiftet varsler Tyler en enda mer funksjonell versjon 2.0, fremdeles innenfor en selv pålagt grense på 500 kB per modul (tekstbehandling, regneark osv.). Samtlige moduler vil foreligge samtidig på 22 språk, blant dem norsk.

DevPack karakteriseres som dokumentert WorkPlace sammen med dokumenterte JavaBeans for dataaksess. Tyler demonstrerer ulike applikasjoner som viser hvordan WorkPlace-funksjonaliteten kan nyttes direkte mot web: et program som samler meteorologiske data fra ulike nettsteder og framstiller dem grafisk, enkle spørringer mot databaser som viser resultatet både som tabeller og som grafer, og helt opp til avanserte, interaktive applikasjoner for arbeidsflyt og ledelse. Selv den tyngste applikasjonen har ikke krevd mer enn seks ukers utviklingstid, sier Tyler.

- Poenget er at du aldri behøver å finne opp hjulet på nytt. Du bruker gjenbrukbare komponenter, og utvikleren blir stadig dyktigere til å finne fram til hvilke komponenter som trengs for å få en bestemt funksjonalitet. Informasjon fra en Java-applet til en annen går gjennom en Lotus-utviklet standard kalt InfoBus, som Sun har innlemmet i standard Java. Alt du lager kan kjøres i en nettleser, og du behøver ikke bekymre deg om maskinplattformen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.