FORBRUKERTEKNOLOGI

- Et beist av en mobil

Nokia la frem sine første Windows Phone-enheter.

Stephen Elop avduket Nokias nye Windows-baserte flaggskip «Lumia 800» på Nokia World 2011.
Stephen Elop avduket Nokias nye Windows-baserte flaggskip «Lumia 800» på Nokia World 2011. Bilde: Nokia
26. okt. 2011 - 15:09

I februar varslet Finlands teknologikjempe at de sto på kanten av stupet. Eller midt i flammehavet, for å bruke toppsjefens egne ord.

Nokia valgte Microsofts som partner og deres Windows Phone som operativsystem i alle deres smartmobiler.

Først åtte måneder senere kunne toppsjef Stephen Elop onsdag formiddag endelig vise frem de to første fruktene av samarbeidet.

Fra scenen på Nokia World-konferansen i London trakk han frem en ny toppmodell kalt Lumia 800, hvis utseende fremstår som en klone av Meego-modellen N9 som de lanserte i høst.

Innmaten er derimot ny, og skuffende nok vil mange mene, så er skjermen mindre på Lumia 800.

Foruten nytt operativsystem ligner den nye toppmodellen svært mye på Nokias N9. <i>Bilde: Nokia</i>
Foruten nytt operativsystem ligner den nye toppmodellen svært mye på Nokias N9. Bilde: Nokia

Dette er et første eksempel på hvordan en Windows Phone-mobiltelefon bør være, mente Elop, som overlot mye av presentasjonen til produktdirektør Kevin Shields.

«Mumbo jumbo»

Shields omtalte det nye flaggskipet som vakker på utsiden og «et beist» på innsiden, uten å nevne produktspesifikasjoner.

- Teknologien under er jo egentlig bare «mumbo jumbo» (kaudervelsk/uforståelig babling, journ.anm.). Det viktigste er at det fungerer bra, sa han da han omtalte det innebygde kameraet som skal fungere utmerket i dempet belysning.

Mest av alt brukte han sin tilmålte tid til å skryte av Windows Phone sine fortreffeligheter, som intergrasjon med sosiale nettjenester og opplegget med animerte «fliser» på hjemskjermen. En kjekk funksjon der ikonene fungerer som aktive informasjonsbærere.

- Her slipper du kjipe applikasjoner fordelt i et rutenett som bare ligger der uten å gjøre noe, utropte en tidvis skrikende Shields.

Spørsmålet er hva Nokia bringer til bordet, altså egenskaper som skiller deres Windows Phone-portefølje fra andre produsenter som tar i bruk det samme operativsystemet. Svaret er finsk industridesign og Nokias evne til å levere maskinvare av god kvalitet.

På programvarefronten trakk Nokia fram tre funksjoner som unike for deres Windows Phone-mobiler.

Lumia-serien får full såkalt «turn-by-turn» stemmestyrt GPS-navigasjon innebygget og uten kostnad. Produktet heter Nokia Drive og åpner for gratis nedlasting av kart i forkant av bilturen.

Et musikktilbud kalt «Mix Radio» fremstår som en slags variant av nettjenesten Pandora, for de som har prøvd den, der fullengdes musikk tilbys i mengder av ulike kanaler. Du skal selv kunne mikse frem din egen stasjon med artister du selv liker, og musikken kan lagres lokalt for avspilling i offlinemodus.

De viste også frem en egen ESPN-basert «sportshub» til Windows Phone. Denne var imidlertid ikke helt ferdig, men skal på sikt gi sportsresultater, detaljer om idrettslag og lignende.

Nokias Lumia 710 får en anbefalt utsalgspris på rundt 270 euro.
Nokias Lumia 710 får en anbefalt utsalgspris på rundt 270 euro.

Nokias andre Windows Phone er en rimeligere modell kalt Lumia 710.

Begge er på vei ut i markedet nå, men skal først lanseres i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania, Italia og Nederland. Senere i høst til en rekke land i Østen. Først på nyåret vil de bli å få kjøpt i Norge.

Det oppgis at utslagsprisen på flaggskipet blir 420 euro, mens den enklere modellen Lumia 710 skal koste fra 270 euro.

Spesifikasjoner:
Lumia 800 (pdf) har en 1,4 gigahertz prosessor (MSM8255), 3,7 tommers AMOLED-skjerm med 800x480 piksler oppløsning. Leveres med 16 gigabyte lagring og 512 megabyte ram. 8 megapiksler kamera med autofokus og Carl Zeiss-optikk, LED-flash og mulighet for videoopptak i 720p. Den veier 142 gram. Batteriet holder til en oppgitt taletid på 13 timer, 265 timers standby eller opptil 55 timers musikkavspilling.

Lumia 710 (pdf) har samme prosessor og skjerm, 8 gigabyte lagring og 512 megabyte internminne. Vekten er 125,5 gram. Her skal batteriet tåle snaut 7 timers taletid, 400 timers standby eller musikkavspilling i inntil 38 timer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.