Et besværlig kvartal for Dell

Dells kvartalstall avspeiler uheldige interne forhold og prispresset i PC-bransjen.

Dells kvartalstall avspeiler uheldige interne forhold og prispresset i PC-bransjen.

Dell har levert regnskapstall for kvartalet fram til 28. oktober, det tredje i selskapets regnskapsår.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte omsetningen med 11 prosent til 13,9 milliarder dollar. Driftsoverskuddet falt med 31 prosent til 754 millioner dollar, og resultatet ble redusert med 28 prosent til 606 millioner dollar. Per aksje er resultatet redusert fra 0,33 dollar til 0,25 dollar.

De siste fire kvartalene har Dell levert en gjennomsnittlig omsetningsvekst på 15 prosent på årsbasis. Selskapet sier at de i inneværende kvartal venter en vekst i intervallet 9 til 11 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor. Dell konstaterer med andre ord at veksttakten er varig redusert. Vekstraten på 11 prosent er Dells dårligste på tre år.

Forklaringene for dette varierer. Dell skylder selv på interne forhold. Resultatet preges av en restruktureringsutgift på 442 millioner dollar som er gått til å effektivisere produksjonen og salget av forbruker-PC-er, stenge kontorer og tilbakekalle et stort antall bedrifts-PC-er som var blitt levert med kretsfeil. Uten denne posten ville resultatet vært 944 millioner dollar, tilsvarende 0,39 dollar per aksje og en framgang på 12 prosent.

Andre peker på en større utfordring for Dell: Hjemme-PC-kjøpere ikke lenger lar seg lokke til å kjøpe de mer avanserte modellene, men holder seg til de rimelige, som har mer enn nok ytelse for de fleste behovene. Problemet for leverandørene er at prispresset har tynt marginene til det minimale. For Dell er dette dramatisk: Aldri før har selskapet solgt så mange stasjonære PC-er i ett kvartal. Likevel går omsetningen ned.

Prispresset gjelder også bærbare PC-er: Gjennomsnittsprisen på en bærbar Dell PC lå 35 prosent under nivået i samme kvartal i fjor, sier en analytiker til News.com.

Etterbørshandel med Dell-aksjen førte til et kursfall på 1,3 prosent.

    Les også:

Til toppen