BEDRIFTSTEKNOLOGI

Et forlik betraktes som usannsynlig

I en helsides annonse i Washington Post antyder Bill Gates at han ønsker et forlik. De fleste observatører mener likevel at et forlik er mindre sannsynlig enn en anke fulgt av en langvarig juridisk prosess.

Eirik Rossen
8. nov. 1999 - 13:13

Annonsen sto i Washington Post søndag 7. november. Den var formet som et brev fra Gates til kunder, partnere og aksjonærer. I brevet heter det at "Microsoft forplikter seg til å løse denne saken på ansvarlig og rettferdig vis. Samtidig vil vi sikre beskyttelse for grunnleggende prinsipper om fornyelse og om fordeler for forbrukere."

Samme dag opptrådte Microsofts daglige leder (COO - chief operating officer) Bob Herbold forsonende på flere TV-programmer, med kommentarer som "det er ikke noe vi heller vil enn å få saken avgjort." Samtidig sa han at dommerens kjennelse i sakens fakta er ett skritt i en lang prosess.

Myndighetenes talsmann, justisdepartementets prosessfullmektig Joel Klein, viste seg også på TV, der han la ned tre betingelser. En løsning må ivareta hensyn som valgfrihet for forbrukerne, fornyelse og konkurranse.

Men både Klein og Herbold nektet å si om samtaler var underveis, planlagt eller vurdert.

Ifølge Wall Street Journal har dommeren underhånden bedt partene konferere med ham allerede denne uka med tanke på å utarbeide en timeplan for samtaler som kan føre fram til et forlik.

Men de fleste observatørene mener likevel at et forlik er usannsynlig:

Noen argumenterer med at dommer Thomas Penfield Jackson har gått for langt i å støtte myndighetenes synspunkter, slik at Microsoft har større sjanser til å vinne frem med en anke. Jacksons pålegg til Microsoft i fjor om å skille Internet Explorer fra Windows 98 ble avvist av ankeinstansen. Selv om en ny ankeinstans sannsynligvis vil bestå av et annet dommerpanel enn den første, må den hentes blant dommere i Washington DC, og de betraktes som tilbøyelige til å ta parti for Microsoft.

Andre argumenter går ut på at selv om Microsoft har lagt opp en langt mykere linje siden søksmålet fra myndighetene ble kunngjort i mai i fjor, har Bill Gates visse grunnleggende prinsipper som han aldri vil gi seg på. På den andre siden vil dommerens kjennelse gjøre myndighetene mindre innstilt på et forlik. Derfor er det sannsynlig at forlikshandlinger vil strande, slik de allerede har gjort tre ganger tidligere.

Et tredje sett med argumenter knyttes til vurderingen av at tiden arbeider i Microsofts favør. Så lenge selskapet greier å hindre rettsprosessen fra å ødelegge for de løpende forretningene, og rettsprosessen trekker ut i tid, vil anklagene få et mer og mer historisk preg, og hard straff kan framstå som stadig mindre sannsynlig. Den øverste behandlingsinstans er USAs høyesterett, og en avgjørelse der kan ikke komme før et stykke ut i 2002 mener de som har forestilt seg ankenes gang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.