ANALYSER

Et godt år for bedriftsprogramvare

IDC konstaterer kraftig vekst innen ERM, CRM, IT-drift og databaser i 2011.

VMware begynner å markere seg innen markedet for driftsprogramvare.
VMware begynner å markere seg innen markedet for driftsprogramvare.
27. des. 2011 - 08:52

I dagene før jul offentliggjorde IDC sine analyser av utviklingen i markedene for ulike typer bedriftsapplikasjoner i 2011. Alle viser solid vekst.

ERM («enterprise resource management», som IDC foretrekker framfor ERP der p-en står for «planning») vokste med 10 prosent til 37,9 milliarder dollar. Veksten i 2010 var betydelig mindre. I 2012 tror IDC at veksten vil være tilbake på 2010-nivå, nærmere bestemt 6,3 prosent.

Det globale ERM-markedet har kun tre leverandører med en omsetning på over en milliard dollar i året, henholdsvis SAP, Oracle og Microsoft. Av disse viser SAP og Microsoft sterkere vekst enn markedet, med utgangspunkt i tall for første halvår 2011. Bak de tre lederne er det intens konkurranse. Mens det i 2010 var 16 leverandører med en årsomsetning på over 100 millioner dollar, melder IDC om 22 leverandører i denne kategorien i første halvår 2011. Blant nykommerne er Deltek, SuccessFactors, Taleo, UFIDA, Ultimate Software og Visma. Blant store leverandører med oppsiktsvekkende kraftig vekst nevner IDC UFIDA, ADP, DATEV, Fujitsu, Intuit, McKesson, Sage og Unit4. IDC har registrert til sammen 370 ERM-leverandører, og analysert deres omsetning i 49 land.

Innen CRM («customer relationship management», det vil si kundepleie) oppgir IDC en anslått årsomsetning i 2011 på 18,2 milliarder dollar, opp 11 prosent fra 2010. Det innebærer at veksten i annet halvår er betydelig mindre enn i første halvår, da den nådde 13,3 prosent.

IDC deler CRM-markedet i fire, etter funksjonalitet: salg, markedsføring, kundeservice og kontaktsenter. De tre første vokser med over 10 prosent i år. Kontaktsentre falt i fjor med 3,6 prosent: IDC regner med en vekst i år, om enn beskjeden.

Oracle er fortsatt størst innen CRM, og er den eneste leverandøren med en markedsandel over 10 prosent, nærmere bestemt 13,2 prosent. Av de ti største CRM-leverandørene vokser Salesforce mest, 22,6 prosent på årsbasis i første halvår. Salesforce er nå større enn SAP i det globale CRM-markedet, samtidig som også SAP vokser mer enn markedet.

I første halvår oppnådde 18 leverandører en årsomsetning i overkant av 100 millioner dollar, to flere enn i første halvår 2010. Disse 18 leverandørene står for 63 prosent av det globale markedet. Resten deles mellom 170 leverandører.

IDCs prognose for markedet for driftsprogramvare i 2011 («system management software») lyder på 9,2 prosent vekst, til 15,4 milliarder dollar. De tre største leverandørene, IBM, BMC og HP, vokser mindre enn markedet. Av etablerte leverandører med størst vekst nevner IDC Microsoft, Hitachi, NEC, VMware, Symantec og Dell, samt Citrix som nå er blant de 14 leverandørene med en årsomsetning innen drift på over 100 millioner dollar, selv om de primært leverer løsninger innen en begrenset nisje, CCM («change and configuration management»).

Det siste anslaget fra IDC gjelder markedet for databaseverktøy og dataintegrasjon, som antas å vokse med 11,6 prosent i 2011 til 35,5 milliarder dollar.

Dette markedet domineres i stadig større grad av tre leverandører, Oracle, IBM og Microsoft, som økte sin samlede markedsandel med 2 prosentpoeng i 2011, til 75 prosent. I første halvår 2011 hadde Oracle den suverent sterkeste veksten, med 22,4 prosent sammenliknet med første halvår 2010. Av andre større leverandører oppgir IDC sterkest vekst for HP og Informatica.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.