Et krakk om dagen er godt for magen

Med fare for å bli oppfattet som en nokså lettvint spåmann; Innen tre måneder vil det skje mye med børsene rundt om i verden.

Med fare for å bli oppfattet som en nokså lettvint spåmann; Innen tre måneder vil det skje mye med børsene rundt om i verden.

Advarsel: Denne artikkelen inneholder ingen tall.

Fredag like før 1. april ble børskrakket avblåst - til glede for noen, det motsatte for andre. Aksjemarkedet har sin egen evne til å henge langt etter hva som egentlig rører seg i markedet.

På torsdag ble det ropt ALARM! (det ble så underlig stille på Lipp...), NRK var på banen og spurte "Går alt til helvete nå?", og ekspertene svarte i diplomatiske vendinger for å helgardere seg.

Alt lå til rette for et ras.

Men så skjedde det ikke denne gangen heller. IT-indeksen på Oslo Børs løftet seg etter et stygt fall fredag formiddag, og endte på et "akseptabelt" tap. I skrivende stund reiser også Nasdaq seg, om enn på noe ustø bein.

At det er korreksjoner, minikrakk, må en bare lære seg å leve med. Slike kommer man til å få veldig, veldig ofte. Hva man priser et selskap til er én ting, en annen er det at det innimellom kan gå litt over stokk og stein; Slik skjer og kommer fortsatt til å skje.

Håpet som noen hadde til Internett for to til tre år siden har i dag utviklet seg til å bli realitet: Hard business. At Internett ville forandre verden er ikke lenger flåseri "høye" agenter lirer av seg etter å ha sniffet på kundens utgiftskonti.

Man får nye måter å gjøre business på, og de som kan tilrettelegge disse måtene å gjøre business på (programvare, totalløsninger) vil være vinnere sammen med de som utfører businessen (Lastmunite.com, StepStone, Amazon.com, Bertelsmann, AOLTimeWarner osv), de som skaper mulighetene for business (ISP,Cisco...) og bla bla bla. Dere vet hva jeg snakker om. Det er som før: Steinhard og skikkelig business, bare med andre metoder.

Verdens største tankrederi, Frontline som er ledet av kyprioten John Fredriksen, vil om kort tid satse på nettet, som alle andre "gammeldagse" bedrifter som Pirelli, NSB, Kreditkassen, Norsk Hydro... Listen er like lang som alle børslister i verden. Til sammen. Minst.

Og da snakker jeg ikke om å få en hjemmeside og en betalingsløsning. Da snakker jeg om å gjøre businessen på nettet. Internett "forsvinner" - i stedet får vi informasjonsystemer som lenkes sammen i åpne, lukkede og nesten-lukkede nett. Kall det e-businsess, e-biz, e-whatever... alle vil gjøre alt - helt og fullt - elektronisk.

Hvorfor?

Hvorfor går ikke du til jobben eller skolen? Hvorfor vandrer du ikke på ferie til Sverige, spaserer over Hardangervidda for å spise epler i Øystese?

Svaret: Det er et slit. Du gidder ikke, og tro meg: De kommer ikke til å gidde det i fremtiden heller. Da er det mye enklere å trykke på en knapp...

Når John Fredriksen kan det, kan alle det. Han gir blanke i Internett, det er jeg sikker på . Jeg er nesten sikker på at han gir blanke i alt, men særlig Internett. Bare det da ikke blir kritisk for bunnlinja, for egenkapitalen og omsetningen. Nå er Internett blitt en slik kritisk suksessfaktor. Derfor vil Frontline, Norsk Hydro og Cisco være verdt penger en stund til, og derfor kom det ikke noe krakk denne uken heller.

Men "krakk" må man bare venne seg til, fordi vil det blir mange av dem fremover. Grunnen til det er at de som ikke har tapt ennå kommer til å tape snart. Det vil skje mye spennende fremover, særlig på børsene. Grunnen til det er investorene som ikke helt vet hva som er hva, og som frem til i dag (kanskje) kaster penger av alt som lukter Internett, ASP, DSP, BDSP, VNP og så videre. Slikt blir det krakk av.

Men husk: Hadde det samme som skjedde på verdens børser i går skjedd for tredve år siden, DA hadde det vært krise da....

Til toppen