FORBRUKERTEKNOLOGI

Et lite dryss med HD DVD-filmer

Warner har utsatt utgivelsen av film på HD DVD med noen uker, men lover en rekke kjente titler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. mars 2006 - 14:41

Selv om de fleste av de amerikanske filmselskapene har valgt ensidig å satse på Blu-ray Disc-formatet (BD) når de denne våren skal gi ut film i HD-format. Årsaken til dette er først og fremst at Blu-ray Disc i hvert fall på papiret skal ha strengere kopisperrer enn konkurrenten HD DVD. Det at BD også har større lagringskapasitet, er selvfølgelig også positivt for filmselskapene, men er tilsynelatende blitt ansett som mindre viktig.

Men også enkelte filmselskaper har valgt å satse på HD DVD-formatet. Av de store selskapene er det bare Universal som har satset ensidig på HD DVD, mens Paramount og Warner Bros. i fjor annonserte at selskapene ville satse på begge formater, etter først å ha støttet HD DVD alene. Men i forrige uke, under Disneys årlige generalforsamling, opplyste administrerende direktør Robert Iger at selskapet også vurderer å satse på HD DVD, etter at selskapet lenge kun har støttet Blu-ray Disc.

I går annonserte Warner Home Video at selskapet har utsatt lanseringen av de første HD DVD-titlene fra 28. mars til 18. april, i hvert fall i USA. Denne dagen vil filmene "Million Dollar Baby", "The Last Samurai" og "The Phantom of the Opera" komme på HD DVD. Filmene vil ha en veiledende pris på 29 dollar, omtrent 190 kroner.

I de påfølgende ukene vil selskapet utgi ytterligere 17 titler, inkludert "Batman Begins," "Constantine," "Training Day" og "The Matrix". Warner hevder å ha større filmarkiv enn noe annet, enkeltstående filmsselskap. Men Sony Pictures, som høsten 2004 kjøpte Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM), er nok likevel det selskapet som har kontroll over rettighetene til flest filmer. Og Sony Pictures støtter selvfølgelig, akkurat som moderselskapet, kun Blu-ray Disc.

    Les også:

Ser man bort fra at utvalget av film i hvert foreløpig ser ut til å bli størst på Blu-ray Disc, har HD DVD to store fordeler nå i innledningsfasen - de første HD DVD-spillerne blir etter alt å dømme langt billigere enn de første BD-spillerne. Toshiba har antydet 500 dollar for selskapets spiller som kommer på markedet senere denne måneden, mens Sony planlegger å ta 1000 dollar for sin første spiller.

Dessuten har Blu-ray Disc det siste året fått langt mer negativ omtale enn HD DVD-formatet. Dette har først og fremst vært knyttet til brukeruvennlig funksjonalitet i BD-spillerne, for eksempel at spillerne midlertidig gjøres ubrukelige hvis en bruker forsøker å spille av en ikke-autorisert plate. Brukeren må levere den inn til produsenten for å få den til å fungere igjen.

Også det norske Forbrukerrådet har stilt seg kritisk til disse systemene.

Det er ikke dermed gitt at beskyttelsessystemene i HD DVD, som i likhet med de i Blu-ray Disc er basert på Advanced Access Content System (AACS), ikke vil bli strenge. Men ingenting tyder på at brukernes HD DVD-spillere vil slutte å virke hvis noen mer eller mindre ubevisst putter inn en ikke-autorisert plate i spilleren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.