Et lite program lar deg spare bensin

Et lite program lar deg spare bensin

Et lite program til motorens datamaskin kan få bilen til å bruke vesentlig mindre bensin.

Et fellesprosjekt mellom Eindhoven teknologiske universitet i Nederland og bilprodusenten Ford har ført til et stykke programvare som skal kunne installeres på systemet som kontrollerer motoren på de fleste moderne biler, og som reduserer bensinforbruket med rundt 2,6 prosent.

Redusert forbruk av bensin medfører en tilsvarende reduksjon i klima- og miljøskadelige utslipp.

Prinsippet er enkelt: Så lenge batteriet ikke har behov for mer ladning, sørger systemet for å slå av dynamoen.

Utenom det lille programmet, er det ikke nødvendig med andre endringer enn en kort kabel. Løsningen er ikke begrenset til Ford, men skal passe til de fleste merkene.

Forskeren som har utviklet programmet, John Kessels, sier til Reuters at et annet program som stanser og starter motoren automatisk i kø- og bytrafikk også vil kunne tillempes på dagens elektronikk i de fleste biler, men at det krever et større inngrep i konstruksjonen.

Ifølge vår søsterpublikasjon dinside.no/motor er elektronikk som kopler ut dynamoen når den ikke er i bruk, blant løsningene som den tyske bilprodusenten BMW nylig har lansert til sin oppgraderte 5-Serie. Her er utkoplingen av dynamoen supplert med annen avansert bruk av elektronikk og IT, som gjenbruk av bremseenergi, styrt utkopling av klimaanlegget når det ikke trengs, bedre styring av bensininnsprøyting med mer.

BMW hevder at disse inngrepene til sammen reduserer bensinforbruk og skadelige utslipp med opptil 20 prosent.

    Les også:

Til toppen